vakantielanden-visum-nodig

(Verre) reis in de planning deze zomer, maar weet je niet zeker of jij en je kinderen een visum nodig hebben? Voor deze elf populaire landen in elk geval wel.

Indonesië

Tot 2015 moest je bij aankomst op de Indonesische luchthavens uren in de rij wachten voor een visa on arrival, die 30 dagen geldig was en daarna verlengd moest worden. Sinds 13 juni 2015 hoeft dat niet meer: de Indonesische regering heeft een visumvrijstelling gegeven aan iedereen die tot 30 dagen in Indonesië als toerist wil verblijven, mits je je reis start op de luchthavens Jakarta (Java), Surabaya (Java), Medan (Sumatra), Batam (Sumatra) of Denpasar (Bali). Wil je langer in Indonesië blijven? Dan kun je alsnog een visa on arrival bij aankomst aanschaffen en na 30 dagen verlengen bij een lokaal immigratiekantoor.

Waar: bij aankomst op de luchthaven
Kosten: $ 35 (je mag ook in euro's of Indonesische rupiah betalen)

 

Thailand

Als je Thailand binnenkomt, kun je net als in Indonesië een visumvrije entree van 30 dagen krijgen. Om hier in aanmerking voor te komen, heb je een bewijs van vertrek nodig.

Als je per vliegtuig het land binnen bent gekomen, kun je je verblijf met maximaal zeven dagen verlengen, als je Thailand over de grens bent binnengekomen, kun je je verblijf met maximaal 15 dagen verlengen. Voor beide verlengingen betaal je 1900 Thaise baht. Als je zeker weet dat je langer dan 30 dagen achter elkaar in Thailand wilt blijven, dan is het aanvragen van een toeristenvisum een betere optie. Hiermee mag je maximaal 60 dagen in Thailand blijven.

Waar: Bij het Thaise Consulaat in Amsterdam of op de Thaise Ambassade in Den Haag
Kosten toeristenvisum: € 30

 

Turkije

Voorheen kon je het visum alleen op de luchthaven bij aankomst aanvragen en moest je lang in de rij wachten, tegenwoordig regel je het makkelijk vooraf online. Een visum rechtstreeks aanvragen via de ambassade is niet mogelijk. Let op: er wordt afgeraden om naar het zuidoosten van het land te reizen. Bekijk hier de actuele veiligheidskaart van de Rijksoverheid.

Waar: Via e-Visa, de officiële website van de Turkse overheid
Kosten: $ 20 (180 dagen geldig)

 

Lees ook
Waarom een rondreis door Vietnam fantastisch is met kinderen >

 

Australië

Voor Australië heb je keuze uit twee verschillende visa: een voor 90 dagen en een die geldig is voor maximaal één jaar. Het 90 dagen visum (eVisitor, subclass 651) is gratis, maar niet te verlengen. Ideaal voor een (lange) vakantie of een bezoek aan vrienden of kennissen. Betaald werk verrichten is met dit visum verboden, maar het fijne is dat je er zo vaak als je wilt Australië mee in en uit kunt reizen. Per bezoek is een verblijf van maximaal drie maanden toegestaan. Mocht je toch langer willen blijven, vraag dan minimaal twee weken voor het verlopen van je huidige visum een visum aan voor de periode van zes tot twaalf maanden.

Je kunt ook kiezen voor een zes tot twaalf maanden visum (subclass 600). Behalve het aantal maanden, wordt er ook onderscheid gemaakt of je één of meerdere keren Australië binnen mag komen.

Waar: via de officiële site van de Australische douane
Kosten: gratis tot 90 dagen, tussen de $135 en $ 340 voor een 6-12 maanden visum (een jaar geldig)

 

Vietnam

Sinds 1 januari 2015 worden toeristenvisa in Vietnam alleen verstrekt met een visa on arrival. Deze krijg je overigens alleen als je op een van de drie internationale luchthavens van Vietnam vliegt: Hanoi, Ho Chi Minh of Danang. Let erop dat je paspoort minstens zes maanden geldig is na aankomst in Vietnam. Een visa on arrival is geen optie als je over land Vietnam wilt binnenkomen. Gelukkig zijn er in de buurlanden ontzettend veel reisbureaus te vinden die een visum voor je kunnen regelen. Voor een bedrag van rond de $ 40 heb je dan een visum van 30 dagen binnen. Dit is onder andere makkelijk te regelen in Phnom Penh en Sihanoukville, maar ook in veel steden in Laos en China.

Waar: op de luchthavens Hanoi, Ho Chi Minh of Danang bij aankomst
Kosten: $ 25 (30 dagen geldig)

 

Tanzania en Zuid-Afrika

Een visum voor Tanzania is snel geregeld: het aanvraagproces duurt vier werkdagen, een stuk korter dan gemiddeld. Let erop dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is na aankomst in Tanzania. Wil je van Tanzania de oversteek maken naar het eiland Zanzibar? Dat kan ook met datzelfde visum.

Reis je naar Zuid-Afrika? Dan heb je geen visum nodig. Neem je je kinderen mee naar Zuid-Afrika, dan ben je wel verplicht om hun geboortecertificaten mee te nemen.

Waar: online via visum.nl of bij de Ambassade van Tanzania in Den Haag met een ingevuld visumformulier
Kosten: € 50 (3 maanden geldig)

Bron: reiszoekmachine Skyscanner

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Kek Mama's Marieke Wolthers gaat met zoons Sil (13) en Jelte (9), man Douwe en haar schoonmoeder Elly op ontdekkingstocht langs drie musea in Leiden. Leuk: oma Elly, getogen Leidse, ging ook mee.

 

'Leiden heeft maar liefst dertien musea in totaal. Best veel, en dus kiezen we er voor onze citytrip drie uit. We beginnen bij Corpus, het museum dat er van buiten uitziet als een zittend mens, heel imposant. Daar gaan we letterlijk op ontdekkingstocht door het lichaam: we stappen bij de knie het lichaam in en na een klein uurtje gaan we er bij de hersenen weer uit.'

Spermacellen en rode bloedlichaampjes

'Onderweg kijken we bijvoorbeeld naar enorme tanden terwijl we met onze voeten op een gekke mat staan: de tong. Daar leren  we hoe en waar je verschillende smaken kan proeven. In iedere ruimte wordt weer een ander lichaamsdeel of een functie uitgelegd. Zo zagen we in een 3D voorstelling hoe een spermacel als een gek een kindje probeert te maken, of hoe een rood bloedlichaampje een hele reis aflegt. Alles is zo mooi gemaakt en goed uitgelegd; ik leer zelf ook weer van alles bij.'

'Hee, dat is Isis!'

'Daarna is het tijd voor het Rijksmuseum van Oudheden. Bijzonder: tijdens ons bezoek staan er topstukken uit onder andere het British Museum en het Louvre tentoongesteld voor de tentoonstelling Goden van Egypte. Al direct bij de ingang komt het thema tot leven met een bijzondere lichtshow die op een Egyptische tempel wordt geprojecteerd. In het museum zelf doen we een audiotour, waarvoor we helemaal  worden meegenomen door het Egyptische godenrijk. Grappig: Sil herkende zodoende laatst op televisie de godin Isis, die daar toevallig in een tekenfilm voorbijkwam. Jelte leert hiëroglyfen schrijven tijdens een workshop, en met zijn allen staan we te gruwelen bij de mummies. Er zijn zelfs gemummificeerde ibissen, katten en apen, heel apart.'

Echte wetenschappers

'Na zoveel te hebben meegemaakt, hadden we zin om naar ons hotel te gaan: het Holiday Inn, waar we meteen in het zwembad zijn gesprongen: heel lekker om even met z’n allen in het water te plonzen. De volgende dag gaan we naar het Rijksmuseum Boerhaave, onze laatste stop in Leiden. Hier leren we alles over de belangrijkste uitvindingen uit de wetenschapsgeschiedenis. Een hele mond vol, maar in de praktijk is het meer een rariteitenkabinet waar je je al snel een echte wetenschapper voelt. Jelte soldeert er zijn eigen hartslagmeter en Sil verwondert zich bij een enorme computer –en bij het spotten van de ouderwetse draaitelefoon, heeft hij geen flauw idee hoe zo'n ding werkt. Heel geestig. Mijn schoonmoeder herkent van alles uit haar tijd als laborante, ook bijzonder.'

Voor iedereen wat

'Zo'n ontdekkingstrip langs drie musea maakt je een stuk wijzer. Het leuke is dat iedereen zo zijn favoriet heeft: Jelte heeft het nog over Corpus, terwijl Sil meer los ging in de workshops van het Boerhaave. Ik ben helemaal enthousiast van de glascollectie van meer dan 1.500 jaar oud en de Egyptische sieraden in het Rijksmuseum van Oudheden. De musea vullen elkaar ook mooi aan: we leerden over het lichaam, geschiedenis, leven en dood, wetenschap... Heel bijzonder dat we dit met zijn allen hebben gedaan -met oma voorop - en dat iedereen er ook echt iets uit heeft kunnen halen.'

 

Highlights & tips


– Naast de reis door het lichaam heeft Corpus ook een interactief gedeelte. Ook dit is zeker de moeite waard. Je wordt er bewust gemaakt van wat eten en beweging met je lichaam doen met allerlei games en oefeningen.

– De tours door Corpus vertrekken op vaste tijdstippen, want je reist met een vrij kleine groep door het lichaam. Het is dus handig om van tevoren te reserveren.

– Voor kinderen is er in het Rijksmuseum van Oudheden een eigen audiotour, met Osiris als quizmaster en een echte goden-bingokaart waarmee je prijzen kan winnen.

De Goden van Egypte-tentoonstelling is nog te zien tot en met 31 maart.

– Het Rijksmuseum van Oudheden is enorm groot: je kan hiervoor gerust meerdere bezoekjes in plannen. Je vindt er ook bijlen uit de prehistorie, zwaarden uit de Middeleeuwen en prachtig oud glaswerk en sieraden.

– Slapen deden we in het Holiday Inn, een prima plek om met kinderen te verblijven. En het zwembad is top. Het ligt iets buiten het centrum, maar dankzij een shuttlebusservice ben je er zo.

– Doe in het Rijksmuseum Boerhaave vooral mee met 'Schateiland Boerhaave', een ontdekkingstocht door het museum. Je leert hoe het is om als chirurgijn op een zeventiende-eeuws schip te werken, en op een onbewoond eiland terecht te komen waar je gekke planten en dieren vindt.

– Het anatomisch theater van het Boerhaave klinkt misschien wat eng, maar dat valt mee. Het is een lichtshow in een replica van een oude snijzaal waarin je van alles over de wetenschap leert.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Er even lekker tussenuit met z'n tweeën? Laat die luiers en slapeloze nachten even voor wat ze zijn en boek een fijne stedentrip. Wij zetten de meest romantische steden voor je op een rij. 

1. Brugge

romantische steden


Brugge wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. De Brugse reien en schilderachtige bruggetjes maken dit de perfecte plaats om met je partner te verdwalen. Oh, en neem ook gelijk een kijkje in het middeleeuwse stadscentrum.
 

2. Dubrovnik

romantische steden


Wat ons betreft één van de leukste steden voor een paar dagen weg. Met fenomenale promenades, een azuurblauwe zee, bijzondere architectuur en redelijke prijzen - ook niet onbelangrijk - is Dubrovnik een ideale stad voor een romantisch weekendje weg. Maak in elk geval een ritje met de kabelbaan voor een schitterend uitzicht over de stad. Extra fijn: tegenwoordig vlieg je er vanaf Schiphol rechtstreeks naar toe.
 

3. Bath

romantische steden


Werkelijk de meest romantische stad van het Verenigd Koninkrijk. De architectuur is prachtig, maar helemaal fijn zijn de luxe hotels (met hemelbedden) en eerste klas wellness resorts: boeken maar.
 

Lees ook
Deze vakantiebestemmingen in Nederland zijn ideaal met kinderen >

 

4. Parijs

romantische steden


Cliché, maar zo romantisch. Parijs heeft een prachtige architectuur, fijne tentjes om (met kaarslicht) te dineren en op de Franse taal word je in één klap verliefd. Het is dus niet alleen een fijne stad voor met je kinderen, maar ook zeker met je partner. Ga op een bankje langs de Seine zitten, plop een fles wijn open en klaar ben je.

 

5. Florence

romantische steden


Ja, wat kunnen we over deze stad zeggen? Alleen al als je er doorheen loopt krijg je zin om spontaan in het huwelijksbootje te stappen. Er zijn bezienswaardigheden in overvloed en de Italiaanse keuken is altijd goed.
 

6. Kyoto

romantische steden


Wil je écht flink uitpakken, dan vlieg je gewoon lekker naar Japan. De natuur in Kyoto is om stil van te worden en de tempels zijn echt Instagram-materiaal. Jezelf verstaanbaar maken gaat wat lastig, maar ach: heeft ook wel wat.
 

7. Boedapest

romantische steden


Deze stad is zo betoverend als wat. Tik 'Boedapest' in bij Google Image Search en je ziet meteen wat we bedoelen. Geniet onder andere van de heerlijke spa's die deze stad te bieden heeft. Het is er trouwens ook lekker betaalbaar en de inwoners zijn enorm gastvrij. 
 

8. Marrakech

romantische steden


Wie dol is op oosterse sferen, moet beslist naar Marrakech. Ronddwalen door de marktjes met ontelbaarveel kruiden is al een excursie an sich en je kunt er enorm lekker eten. De mooiste plekken in de stad vind je verborgen in steegjes die in eerste instantie weinig bijzonders lijken te verhullen, dus ga samen lekker aan de wandel.
 

9. New York

romantische steden


The Big Apple is ideaal voor stellen die van shoppen houden. Maar ook het Vrijheidsbeeld, Central Park en The Empire State Building zijn een bezoekje waard. Ga in de avond onder de billboards en neon-verlichting op Times Square staan en misschien gaat jouw wederhelft wel op z'n knieën. Zo niet: ook goed.

 

10. Rome

romantische steden

Niet alleen Parijs is de city of love, Rome kan er ook wat van. Struin hand in hand langs het Forum Romanum en huur een Vespa om achterop bij je vent de stad te verkennen. De dag sluit je natuurlijk af met een heerlijke Italiaanse vino.

 

11. Barcelona

romantische steden

Barcelona is een geweldige stad voor kinderen, maar ook romantisch genoeg voor met z'n tweeën. Het ligt aan de Middellandse Zee, dus ideaal voor een romantische strandwandeling. Geniet van de prachtige architectuur van Gaudí en de vele mooie uitzichten op de stad, want Barcelona is gebouwd op heuvels en dat zorgt voor prachtige plaatjes.

 

12. Rovaniemi

romantische steden

Misschien denk je niet zo snel aan deze stad die vlakbij de Poolcirkel ligt, maar romantisch is het er in de winter zeker. Maak een mooie huskytocht met z'n tweetjes, bezoek het Santa Claus Village en ga ijsvissen op een bevroren meer. Oké, met temperaturen onder het vriespunt is het even bikkelen, maar 's avonds kruip je dicht tegen elkaar aan op een rendiervel voor de open haard. Nee, je speelt niet in een film, in Lapland kan het echt. En met een beetje geluk spot je ook nog het Noorderlicht. Need we say more?

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >