Sint-Maarten: wat is het precies en waar wordt het gevierd?

03.11.2019 15:05
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Op 11 november gaan veel kinderen weer met hun lampionnen langs de deuren. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? 

Martinus

11 november is de overlijdensdag van Martinus, één van de populairste heiligen in de Middeleeuwen. Hoewel de dag naar hem vernoemd is, is de oorsprong van het feest niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat het een oud Germaans winterfeest is, anderen zeggen dat het feest een kerkelijke oorsprong heeft. Vroeger was het vooral een bedelfeest voor de armen. Mensen moesten bedelen om voldoende eten en drinken te hebben voordat de winter zou intreden. Pas in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw werd het meer een volksfeest.

Vreugdevuur

In Nederland wordt Sint-Maarten niet overal gevierd. Zo leeft het feest vooral in de provincies Noord-Holland en Limburg, maar wordt er door veel gezinnen in Brabant en het noorden van het land niets aan gedaan. Bovendien kent elke streek zijn eigen gebruiken. In sommige plaatsen worden vreugdevuren georganiseerd, terwijl anderen optochten houden.

 

Lampion en snoep

Er is in elk geval één vaste traditie: op 11 november gaan kinderen 's avonds langs de deuren met een – vaak zelfgemaakte – lampion. Waarom het een lampion is, is onbekend. Al jarenlang zingen kinderen humoristische liedjes en krijgen ze daarna van de bewoners wat lekkers.  

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >