Op 11 november gaan kinderen weer met hun lampionnen langs de deuren. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan en wat is de betekenis achter Sint-Maarten? En waar vieren ze het wel en waar niet? Wij zetten alles voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Martinus
11 november is de overlijdensdag van Martinus, één van de populairste heiligen in de Middeleeuwen. Hoewel de dag naar hem vernoemd is, is de oorsprong van het feest niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat het een oud Germaans winterfeest is, anderen zeggen dat het feest een kerkelijke oorsprong heeft. Vroeger was het vooral een bedelfeest voor de armen. Mensen moesten bedelen om voldoende eten en drinken te hebben voordat de winter zou intreden. Pas in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw werd het meer een volksfeest.
Lees verder onder de advertentie
Vreugdevuur
In Nederland wordt Sint-Maarten niet overal gevierd. Zo leeft het feest vooral in de provincies Noord-Holland en Limburg, maar wordt er door veel gezinnen in Brabant en het noorden van het land niets aan gedaan. Bovendien kent elke streek zijn eigen gebruiken. In sommige plaatsen worden vreugdevuren georganiseerd, terwijl anderen optochten houden.
Er is in elk geval één vaste traditie: op 11 november gaan kinderen ’s avonds langs de deuren met een – vaak zelfgemaakte – lampion. Waarom het een lampion is, is onbekend. Al jarenlang zingen kinderen humoristische liedjes (je weet wel: Elf november is de dag of Sinte Sinte Maarten de koeien hebben staarten) en krijgen daarna van de bewoners wat lekkers.
Lees verder onder de advertentie
Waar vieren ze Sint-Maarten?
Sint Maarten wordt vooral in het noorden en midden van Nederland gevierd. In de provincies Noord-Holland, Utrecht, Groningen, Drenthe en Limburg vind je de meeste Sint-Maarten vieringen. Hoe weet je of iemand Sint-Maarten viert? De meeste mensen zetten een lampion of kaarsje bij de deur. Dat is het teken dat je kan aanbellen met je kids om liedjes te zingen. Fijne Sint-Maarten!
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.