koffer inpakken vakantie kinderen
Beeld: Pixabay

Op reis gaan met (kleine) kinderen: man, je kunt er bijna een sport van maken. Want wat neem je mee? Hoeveel kleding heb je nodig? En hoe zit het met die kinderwagen?

Geen paniek, wij zetten met hulp van reiszoekmachine Skyscanner de belangrijkste bagagetips op een rij.

 

1. De grootste fout…

... is denken dat je alles mee moet nemen. Kies daarom gericht en bedenk dat je zowat alles wel kunt aanschaffen op de plek van bestemming. Handig: knal alles wat je denkt mee te nemen op bed en maak vanuit daar keuzes. Overzicht, dat is het toverwoord.

 

2. Waar gaan jullie heen?

Kijk goed naar welk land je reist. Of het bloedjeheet is, wat jullie gaan ondernemen, over welke services en voorzieningen je beschikt en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Oh, en vraag je bijvoorbeeld af of je tussentijds gewoon kunt wassen. Ideaal, want zo hoef je niet voor iedere dag een schoon kledingsetje mee te nemen.

 

3. Gewicht en afmetingen bagage

Voordat je daadwerkelijk inpakt, is het belangrijk om te weten hoeveel hand- en ruimbagage je mee mag nemen, qua gewicht en afmetingen. Voor de meeste vluchten is ruimbagage van rond de 20 kilo toegestaan. Maar wil je het echt zeker weten? Check de website van de luchtvaartmaatschappij waar jullie mee vliegen of deze bagageregels.

 

Lees ook
Video van kindvriendelijk vliegtuigpersoneel wordt massaal gedeeld >

 

4. Handbagage en babyvoeding

Als je reist met een baby of peuter, mag je melkpoeder en babyvoeding voor gebruik tijdens de vlucht meestal gewoon meenemen. Wel handig om van te voren aan te geven bij de luchtvaartmaatschappij wanneer je op vakantie gaat met kinderen.

 

5. Essentiële dingen

Verzamel ze in een handige (rug)tas met vakken waarin je alles snel kunt vinden. Denk aan:

 • Geldige paspoorten, vliegtickets
 • Geld, portemonnee
 • Telefoon en opladers
 • Route, adressen en andere details op smartphone of iPad
 • Onmisbare knuffels
 • Noodzakelijke medicijnen
 • Luiers, babyvoeding, fles, speen

 

6. Zoethoudertjes in het vliegtuig

iPad? Check. Spelletjes? Check. Potloden, papier, een boekje, knuffel, speen en wat te knabbelen? Als je kind nu nog niet zoet is in het vliegtuig, dan weten we het ook niet meer.

 

7. Buggy, Maxi Cosi en kinderwagen

Het blijft een ding: vliegen met een buggy, Maxi Cosi of kinderwagen. Want hoe zit 't ook alweer? Komt-ie: een buggy- en kinderwagen moet je vrijwel altijd inchecken bij de balie. Je kunt overigens ook vaak een buggy op de plek van bestemming huren. Een Maxi Cosi mag vaak wel mee in het vliegtuig, alleen moet de baby dan een eigen stoel hebben. Het is goedkoper en handiger om de baby op schoot te houden: dit mag meestal tot de leeftijd van 2 jaar. Check altijd de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij en de regels en voorzieningen op de vliegvelden van vertrek en aankomst wanneer je gaat vliegen met kinderen.

 

8. Kleding

Denk in lichtgewicht, laagjes en donkere kleuren (worden minder snel vuil). Zorg voor basics die onderling goed combineren en neem één of twee echte favorieten mee. Bezuinig niet op sokken, onderbroeken, badkleding, een pyjama, een joggingbroek, zonnebescherming zoals een hoed en - voor kleine kinderen - rompers.

 

9. Aparte toilettas met basics

Altijd handig. Denk aan onder meer:

 • Pleisters en verband
 • Vallen- en stotengel
 • Thermometer
 • Paracetamol voor kinderen
 • Neusspray
 • Desinfectiemiddel
 • Anti-insect
 • Papieren zakdoekjes
 • Wattenstaafjes

 

10. (hamam)doeken / hydrofieldoeken

Superfijn op reis en voor van alles te gebruiken: als handdoek in de badkamer, op het strand en voor onderweg. De doeken wegen bijna niets, drogen snel en je rolt ze makkelijk op tot een klein pakketje.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Koekhappen, sjoelen en ezeltje prik: ken jij die oud-Hollandse spelletjes nog? Wij geven je graag een opfriscursus, want reken maar dat je kind hier ook heel veel plezier aan beleeft.

Spijkerpoepen

Vertel dit aan je kind en hij begint al spontaan te lachen door de maffe naam. Toch is het heel logisch dat dit oude spelletje zo heet, want je moet op je hurken een spijker in een lege fles laten zakken. Je hebt er weinig voor nodig: lege flessen, een touw en dus een aantal spijkers. Bind het touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind, zet de kinderen in een rij en de pret kan beginnen. Wie heeft de spijker het snelste in de fles?

 

Sjoelen

Een spel dat bij veel gezinnen vroeger op Oudejaarsavond werd gedaan, maar eigenlijk is dit altijd leuk. Koop een sjoelbak via Marktplaats – of misschien heeft een familielid nog wel een oud exemplaar op zolder staan. Gooi de schijfjes in het gat met de hoogste punten – best een kunstje, want wie te hard gooit, krijgt ‘m net zo hard weer terug – en degene met de meeste punten heeft gewonnen.

 

Lees ook:
9x leuke binnenspelletjes voor kinderen >Koekhappen

Misschien wel hét spel, als we het over vroeger hebben. Wat heb je nodig? Een stuk ontbijtkoek, touw en een theedoek. Hang de plakken ontbijtkoek aan het touw en hang het touw op de juiste hoogte voor de kinderen, zodat ze er geblinddoekt wel bij kunnen. Wie het eerste de koek op heeft – met de handen op de rug natuurlijk – is de winnaar.Zaklopen

Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen.

 

Ezeltje Prik

Deze kent iedereen nog wel: teken een grote ezel op een stuk karton. De eerste speler moet geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan het touwtje – de staart van de ezel – op de juiste plek op het karton prikken. Degene die hier het beste in slaagt, is de winnaar. Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten stortregent. Wil je het extra moeilijk maken? Laat de kinderen dan eerst geblinddoekt een paar rondjes draaien.Ei op lepel

Twee lepels en twee eieren: meer heb je niet nodig voor dit spelletje. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat iedereen één voor één met de lepel in de mond en daarop een ei, naar de overkant lopen en terug. Wie is het snelste klaar en heeft de eieren niet laten vallen? Ohja: wil je geen kliederboel, kook de eieren dan eerst even.Blikgooien

Stel een stapel blikken op als een toren en laat de kinderen met een kleine bal gooien: degene die de meeste blikken omver gooit, is de winnaar. Heel simpel, maar pret gegarandeerd.

 

Is het buiten mooi weer en heerlijk warm? Dan kan je kind ook z'n lol op met deze leuke waterspelletjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >