reizen-kinderen-inpakken-koffer

Op reis gaan met (kleine) kinderen: man, je kunt er bijna een sport van maken. Want wat neem je mee? Hoeveel kleding heb je nodig? En hoe zit het met die kinderwagen?

Geen paniek, wij zetten met hulp van reiszoekmachine Skyscanner de belangrijkste bagagetips op een rij.

 

1. De grootste fout…

... is denken dat je alles mee moet nemen. Kies daarom gericht en bedenk dat je zowat alles wel kunt aanschaffen op de plek van bestemming. Handig: knal alles wat je denkt mee te nemen op bed en maak vanuit daar keuzes. Overzicht, dat is het toverwoord.

 

2. Waar gaan jullie heen?

Kijk goed naar welk land je reist. Of het bloedjeheet is, wat jullie gaan ondernemen, over welke services en voorzieningen je beschikt en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Oh, en vraag je bijvoorbeeld af of je tussentijds gewoon kunt wassen. Ideaal, want zo hoef je niet voor iedere dag een schoon kledingsetje mee te nemen.

 

3. Gewicht en afmetingen bagage

Voordat je daadwerkelijk inpakt, is het belangrijk om te weten hoeveel hand- en ruimbagage je mee mag nemen, qua gewicht en afmetingen. Voor de meeste vluchten is ruimbagage van rond de 20 kilo toegestaan. Maar wil je het echt zeker weten? Check de website van de luchtvaartmaatschappij waar jullie mee vliegen of deze bagageregels.

 

Lees ook
Video van kindvriendelijk vliegtuigpersoneel wordt massaal gedeeld >

 

4. Handbagage en babyvoeding

Als je reist met een baby of peuter, mag je melkpoeder en babyvoeding voor gebruik tijdens de vlucht meestal gewoon meenemen. Wel handig om van te voren aan te geven bij de luchtvaartmaatschappij wanneer je op vakantie gaat met kinderen.

 

5. Essentiële dingen

Verzamel ze in een handige (rug)tas met vakken waarin je alles snel kunt vinden. Denk aan:

 • Geldige paspoorten, vliegtickets
 • Geld, portemonnee
 • Telefoon en opladers
 • Route, adressen en andere details op smartphone of iPad
 • Onmisbare knuffels
 • Noodzakelijke medicijnen
 • Luiers, babyvoeding, fles, speen

 

6. Zoethoudertjes in het vliegtuig

iPad? Check. Spelletjes? Check. Potloden, papier, een boekje, knuffel, speen en wat te knabbelen? Als je kind nu nog niet zoet is in het vliegtuig, dan weten we het ook niet meer.

 

7. Buggy, Maxi Cosi en kinderwagen

Het blijft een ding: vliegen met een buggy, Maxi Cosi of kinderwagen. Want hoe zit 't ook alweer? Komt-ie: een buggy- en kinderwagen moet je vrijwel altijd inchecken bij de balie. Je kunt overigens ook vaak een buggy op de plek van bestemming huren. Een Maxi Cosi mag vaak wel mee in het vliegtuig, alleen moet de baby dan een eigen stoel hebben. Het is goedkoper en handiger om de baby op schoot te houden: dit mag meestal tot de leeftijd van 2 jaar. Check altijd de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij en de regels en voorzieningen op de vliegvelden van vertrek en aankomst wanneer je gaat vliegen met kinderen.

 

8. Kleding

Denk in lichtgewicht, laagjes en donkere kleuren (worden minder snel vuil). Zorg voor basics die onderling goed combineren en neem één of twee echte favorieten mee. Bezuinig niet op sokken, onderbroeken, badkleding, een pyjama, een joggingbroek, zonnebescherming zoals een hoed en - voor kleine kinderen - rompers.

 

9 Aparte toilettas met basics

Altijd handig. Denk aan onder meer:

 • Pleisters en verband
 • Vallen- en stotengel
 • Thermometer
 • Paracetamol voor kinderen
 • Neusspray
 • Desinfectiemiddel
 • Anti-insect
 • Papieren zakdoekjes
 • Wattenstaafjes

 

10. (hamam)doeken / hydrofieldoeken

Superfijn op reis en voor van alles te gebruiken: als handdoek in de badkamer, op het strand en voor onderweg. De doeken wegen bijna niets, drogen snel en je rolt ze makkelijk op tot een klein pakketje.

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >