eentje vakantie kinderen
Beeld: Pexels

Eén paar handen, één paar ogen en één dosis energie: als alleenstaande ouder op vakantie met je kinderen vraagt wat (mentale) voorbereiding.

Dat kind 1 het ’s nachts in de tent op een spugen zet, en kind 2 daar wakker van wordt en niet stopt met huilen. Dat de oudste met zwemdiploma’s naar het diepe zwembad wil, maar jongste niet alleen in het pierenbadje kan blijven. In zee spelen met de kinderen, maar niemand die op je portemonnee onder de handdoeken let. Twee jengelende kinderen aan je benen in een bloedverziekend heet stadje, en geen reispartner om ze van je af te plukken.

More content below the advertising

De. Hele. Autoreis. In. Je. Uppie.

Over één ding zijn alle alleenstaande ouders het eens, als je ze vraagt naar vakanties met de kinderen in hun eentje: je komt altijd handen tekort. Daarom: 6 tips om het een beetje behapbaar te houden.

 

Lees ook:
Op vakantie met kinderen? 10 tips voor het inpakken van je koffer >

 

 1. Verwacht niet dat je uitgerust terugkomt. Dit is survivallen voor gevorderden. Je hebt alle normale zorgtaken van huis, maar in een onbekende omgeving. Springen ze niet zonder toezicht in het zwembad? Verdwalen ze niet op weg naar het douchehok? Even een boek lezen is er niet bij, maar: voor de band met je kinderen is het fantastisch, die eindeloze één-op-één aandacht.
   
 2. ID-armbandjes zijn góud, mocht je er onverhoopt toch eentje uit het oog verliezen.
   
 3. Regel hier een toestemmingsformulier van de andere ouder (alleen nodig als die ook ouderlijk gezag heeft), om je kind mee te mogen nemen over de grens. Je zou niet de eerste zijn die zonder zo’n formulier gedoe krijgt bij de douane. Ook goed om bij je te hebben: recente, geldige uittreksels uit het gezagsregister en de gemeentelijke basisadministratie, een kopie van het paspoort van de toestemming gevende ouder en eventueel de rechterlijke uitspraak met betrekking tot het gezag en de omgangsregeling, het ouderschapsplan, en de geboorteaktes.
   
 4. Geef. Ze. Eigen. Koffertjes. Met. Wielen. Er zit een grens aan hoeveel je als pakezel kunt dragen. Op sommige koffers kunnen kinderen nog zitten ook; kun je er in noodsituaties altijd eentje voorttrekken.
   
 5. En dan moet je nog in het vliegtuig. Een kind onder de twee jaar moet op schoot, maar wat als je nu twéé kinderen onder de twee jaar hebt? Sommige vliegmaatschappijen willen zelfs dat ieder kind onder de twee jaar door een volwassene begeleid wordt. O, let ook even op dat de vliegmaatschappij jou en je kinderen wel naast elkaar zet, onderweg; die vreemde meneer op de derde rij van achteren voelt zich vast niet geroepen om fruithapjes te geven, tranen te drogen, snoeten te poetsen en verhaaltjes voor te lezen.
   
 6. Boek een speciale eenoudervakantie. Heb je talloze aanbieders van, en zo heb je op vakantie af en toe je handen vrij én aanspraak. Lang niet alle vakanties zijn specifiek gericht op zoekende singles, trouwens; daarvoor kun je beter je dating-app aan laten staan.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

More content below the advertising

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

More content below the advertising

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >