weekend Parijs met kinderen

Als het maar even kan, gaat Wendie Hagen naar Parijs. Met of zonder kinderen, maakt niet uit. “Drie uur in de trein, bagage dumpen, terrasje pikken. Gelukkiger kun je me niet maken.”

Zien

Mam, we gaan doodskoppen kijken
Les Catacombes de Paris, dat is een twaalf kilometer lange ondergrondse gang waar de botten van Fransen liggen. Je loopt drie kwartier door gangen die in de achttiende en negentiende eeuw werden gevuld met skeletten, omdat er geen plaats meer was op de kerkhoven van Parijs. Je kunt in theorie de botten aanraken, er zit geen glas voor.
​​​​​​catacombes.paris.fr

More content below the advertising

 

De bedden staan er nog 
Het boekwinkeltje Shakespeare and Company tegenover de Notre Dame werd gerund door George Whitman. Hij opende het in 1951 om een schrijf- en slaapplek te bieden aan schrijvers die geen dak boven hun hoofd hadden. De bedden en bureautjes staan er nog steeds.
shakespeareandcompany.com
 

Beesten & planten
In de botanische tuin Le Jardin des Plantes kun je fijn rondwandelen, er is een dierentuin en ook het museum met opgezette dieren is echt een aanrader.
jardindesplantes.net
 

Speciale winkel

La Maison Deyrolle is zo’n winkel waar de kinderen en ik gek op zijn. De zaak bestaat al sinds 1831 en is gevuld met opgezette dieren. Als je binnenkomt, denk je dat je in de verkeerde winkel bent, maar loop de trap op en je kijkt je ogen uit.
deyrolle.com

 

Doen

Pik een fiets op
Met de fiets door Parijs is het leukste wat er is; er staan overal fietsen die je met je creditcard kunt huren. Je kunt ze overal in de stad weer neerzetten. Ideaal. Download de app en check waar de fietsstations zijn.
velib-metropole.fr
 

Aan de Seine ligt een strand
Google Paris Plages en je vindt waar in Parijs de oevers van de Seine zijn omgetoverd tot een echt strand met ligstoelen, parasols en palmbomen. Er is muziek, lekker eten en je kinderen kunnen er trampoline springen, ukelele leren spelen en nog veel meer leuke dingen doen (van 19 juli tot 17 augustus).

 

Spelen in het park
In de Jardin du Luxembourg vind je een speeltuin, er zijn poppenkastvoorstellingen en je kind kan er op een pony rijden of met een op afstand bedienbaar bootje over de vijver varen. De ingang van het park vind je op de hoek Panthéon/Boulevard Saint-Germain.
 

Waterbus
Als je geen zin hebt kilometers te lopen en toch wat van de stad wilt zien, is de rondvaartboot een goed idee. Ook als het regent. De BatoBus komt langs bijna alle belangrijke plekken: Eiffeltoren, Notre Dame, Jardin des Plantes, Champs Elysées, het Louvre en ga zo maar door. Je mag in- en uitstappen waar je maar wilt.
​​​​​​batobus.com


Lees ook
Met de auto op vakantie in Europa? Hier moet je op letten >

 

Eten

De beste hamburgers
Bij Foodtruck Cantine California eten we altijd heerlijke, verantwoorde hamburgers. De wagen staat elke zaterdag van 11.30 tot 14.30 uur op de hoek van Marché St.-Honoré.
cantinecalifornia.com

 

Gestolen glas
In een doodlopend straatje dat je zo voorbijloopt, vind je Le Verre Volé – Frans voor ‘het gestolen glas’. Daar kun je fantastisch lunchen en dineren en heerlijke wijn drinken.
leverrevole.fr
 

Daar aten de clowns
De Clown Bar is het restaurant naast het wintercircus waar vroeger altijd het circuspersoneel kwam eten. Niet per se voor kinderen, maar het eten is zo goed dat ik het toch noem. Het adres is 114 rue Amelot, 75011 Paris, +33 1 43 55 87 35.
clown-bar-paris.com
 

Toptaartjes
In een heel klein cafeetje, Odette Paris vlakbij de Notre Dame, kun je de lekkerste taartjes van de wereld eten.
odette-paris.com

 

Slapen

Aardige mensen
Hotel Crayon is me aangeraden door vrienden die er vaak met hun kinderen logeren. Elke kamer is anders ingericht, heerlijke bedden en aardige mensen die het runnen.
hotelcrayon.com
 

Typisch Parijs
Romantisch én modern is hotel Paradis. Het ligt in een typisch Parijse straat, vlak bij de grote boulevards. Op de zesde etage is een suite
met een fantastisch uitzicht over de daken van Parijs. En met de metro ben je zo bij de Notre Dame, in de gezellige wijk Saint-Germain of in Montmartre.
hotelparadisparis.com

 

Met z’n allen op één kamer
Verstopt tussen Place des Vosgues en Place de la Bastille, vlak bij de Marais, ligt Hotel Original. Iedere ruimte, elk hoekje, iedere kamer is weer anders. Je kunt er ook een familiekamer boeken, waar je gezellig met het hele gezin kunt slapen.
hoteloriginalparis.com
 

Bijzonder interieur
Vlak bij een van mijn favoriete buurten Canal Saint-Martin, ontdekten we Le Comptoir Général. Stap naar binnen en je waant je in de lobby van een Afrikaans hotel vijftig jaar geleden. Er is een bar, je kunt er lunchen, er is een kapper en ook een tweedehands kledingzaakje. En dat in het mooiste, meest bijzondere interieur dat ik ooit heb gezien.
lecomptoirgeneral.com


Lees het hele reisverslag in Kek Mama 06-2015.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

More content below the advertising

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

More content below the advertising

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >