activiteiten kind natuur
Beeld: Pixabay

Heel leuk, spelen in het bos of op het strand, maar wist je dat er nog veel meer leuke activiteiten in de natuur zijn? Wij zetten er een aantal voor je op een rij, waarbij je kind de natuur op een speelse wijze leert ontdekken.

1. Ga klimmen

natuuractiviteiten voor kinderen

Tussen de boomtoppen slingeren en over boomstammen klauteren: in een klimbos bevindt je kind zich middenin de natuur. Wij hebben alvast de leukste klimbossen in Nederland voor je op een rij gezet. Sommigen hebben zelfs een heus kinderparcours.


2. Bewandel het Blote Voetenpad

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Je ziet het steeds meer: mensen die op blote voeten lopen, ook buitenshuis. Het is de ideale manier om meer contact te maken met de aarde. Weet jouw kind hoe het voelt om over gras te lopen? Of hoe houten boomstammen aanvoelen? Maak een wandeling over het Blote Voetenpad in de buurt van Enkhuizen, waarbij je zonder schoeisel flink wordt uitgedaagd met bruggetjes, slootjes en boomstammen.

 

3. Maak een mooie fietstocht

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Neem de fiets mee achter op de auto en ga met je kind de Veluwe ontdekken. Nationaal Park de Veluwe kent namelijk tal van mooie fietsroutes. Wil je een hert of wildzwijn van dichtbij bekijken? Kies dan voor een ‘Wildsafari’ die de VeluweSpecialist organiseert vanuit Garderen, Otterlo en Hoenderloo. Je gaat dan zelf op pad, maar krijgt voor onderweg een verrekijker mee om de dieren van dichtbij te kunnen bekijken. De fietstocht is inclusief fiets, route, koffie/thee en een consumptie naderhand. Extra leuk: huur een tandem waar je samen met je kind op kunt.

 

Lees ook:
8x ongelooflijke natuurverschijnselen die je gezien moet hebben >


 

4. Speel voor boswachter

Misschien leert je kind nog wel het meeste over de natuur als hij op pad gaat met een echte boswachter. Dat kan bij Staatsbosbeheer: op verschillende plekken in het land, bijvoorbeeld bij de Oostvaardersplassen, worden excursies georganiseerd waarbij een boswachter de hulp van kinderen goed kan gebruiken. Met een Hulpboswachtershandboek en -jas vol met gadgets gaat het team op pad. Als alle opdrachten goed worden uitgevoerd, is je kind heel wat info rijker én heeft het de Boswachter Academie gehaald.

 

5. Maak een speurtocht

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Niets leuker voor je kind dan op speurtocht te gaan op het strand of in het bos. Klim in bomen, zoek naar sporen van dieren of vang waterdiertjes of kleine insecten. Bij de Speurzoekers organiseren ze ook verjaardagsfeestjes in de natuur. Kinderen krijgen een eigen Speurzoekerspakket mee met instructies over de speurtocht en opdrachten rondom een thema, zoals Paddenstoelen of Strandjutten. Aan het einde ontvangen ze een heus Speurzoekersdiploma.
 

6. Ga natuurknutselen

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Staatsbosbeheer organiseert door het hele land knutselmiddagen voor kinderen. De ene keer staat er een vogel centraal die je moet gaan kleien, de andere keer mag je met natuurlijke en gerecyclede materialen zelf iets moois maken. 

 

7. Verken het maisdoolhof

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Waan je op het platteland bij een bezoek aan boerderij Het Lansingerland in Bergschenhoek en probeer de uitgang te vinden in het maisdoolhof. Een opgave, want het doolhof is wel 6 voetbalvelden groot. Ook aan de allerkleinsten is hier gedacht, want door het doolhof loopt een speciale peuterroute. Naderhand kan je kind kennismaken met het boerenleven en de koeien in de stal.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

baby dagje strand
Beeld: Unsplash

Zon, zee, strand: het zijn dé ingrediënten voor een geslaagde nazomerdag. En met deze handige tips maak je er ook met een baby een feestje van.

Natuurlijk kun je ook prima met een baby naar het strand (het is immers één grote zandbak, dus een walhalla om in te spelen). Toch is het handig om met sommige praktische zaken rekening te houden. Een dagje strand met een baby pak je als volgt aan.

 

Dit neem je mee

First things first: een geslaagd stranddagje met je baby begint met de juiste bevoorrading. Uiteraard neem je de basisspullen mee, zoals luiers, hydrofieldoeken, een extra romper en een speen. Maar denk ook aan zonnebrandcrème met een hoge factor, een zonnehoedje, badlaken, zwembroek en zwemluiers. Ook een parasol is aan te raden. Zo kunnen jullie de schaduw opzoeken als dat nodig is. De huid van je baby is nog erg gevoelig voor de zon en aan de kust voel je het door de verraderlijke wind minder snel wanneer je aan het verbranden bent.

 

En het slaapje?

Na het spelen, zand happen en spetteren in zee wil je baby waarschijnlijk graag een uiltje knappen. En dat doet-ie het liefst op een rustige, zandloze plek in de schaduw. Een strandtentje is hiervoor ideaal: lichtgewicht en dus makkelijk mee te nemen, en het biedt schaduw en bescherming tegen de wind. Leg in het tentje een grote, katoenen handdoek met eventueel een hydrofielluier er bovenop, en je kind heeft een heerlijk nestje om te slapen.

 

Lees ook
9x kindvriendelijke strandtenten >

 

Voeden en verschonen

Drinkt je baby alleen nog maar borstvoeding? Dan kun je je baby dus makkelijk op het strand voeden (het grote voordeel van moedermelk: altijd paraat en op de juiste temperatuur). Geef je flesvoeding, dan is het handig om thuis steriel, gekookt water in een thermoskan te doen. Neem ook een fles gewoon water mee, dan mix je dit samen tot de juiste temperatuur. Vergeet het ‘torentje’ met het juiste aantal schepjes kunstvoeding erin niet, en mixen maar. Eet je baby soms al wat vastere voeding? Een babyliga, banaan of boterham neem je makkelijk mee naar het strand.

 

Ook handig

Je kunt ook een klein opblaaszwembadje meenemen naar het strand. Hier gooi je wat speelgoed in, en je baby heeft dikke pret zonder onder het zand te zitten of op een onbewaakt moment weg te kruipen. Je kunt er ook een klein laagje zeewater in doen – uiteraard hou je dan goed toezicht om ongelukken te voorkomen.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Rome met kinderen
Beeld: Unsplash

Rome: de hoofdstad van Italië en een toffe stedentrip voor met je kinderen. Want Italianen zijn dol op bambini en op elke hoek vind je er pasta, pizza en gelato. Need we say more?

Wij zetten met hulp van Skyscanner een paar must sees in Rome voor je op een rij.


1. Het Colosseum

 

bellissimo Colosseo 🇮🇹 #colosseo #bellissimo #roma #holidays #summer #🇮🇹 #italie

Een bericht gedeeld door Laurie (@laorie78) op

Geschiedenis saai? Welnee! Al helemaal niet als je dit oude amfitheater van binnen bekijkt. Ooit was het de plek voor grote sportevenementen inclusief gladiatorengevechten, het bood plek aan zo’n 50.000 toeschouwers. Nu mag je het Colosseum zelf op je gemak van binnen bekijken. Het is het grootste amfitheater ter wereld. Extra fijn: kinderen mogen gratis naar binnen en met je entreekaartje kun je ook het Forum Romanum bezoeken. Wil je een lange wachtrij vermijden, boek je tickets dan online (wel tegen een kleine meerprijs).

 

2. Speelhal Explora

 

Water is my element

Een bericht gedeeld door Andrea Cirulli (@kerby82) op

Maar liefst 8000 vierkante meter hallen en tuinen vol spelletjes, educatieve ruimtes, een bibliotheek en een restaurant: bij Explora kan je kind zich uren vermaken. Het het niet voor niets 'Museo dei Bambini'. Hier speel je met water, is er een moestuin en er worden leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. De workshops zijn origineel: kinderen tussen 3 en 5 jaar kunnen bijvoorbeeld leren programmeren met hulp van robotbijen. Explora vind je in het centrum van Rome, vlakbij de Piazza del Popolo en Piazzale Flaminio.

 

Lees ook:
10x waarom Londen geweldig is met kinderen >


 

3. Smullen van pizza en ijs

 

Brilliant idea. Is this a thing? #garlicKnotCrust

Een bericht gedeeld door James Araujo (@uh_rouge_oh) op

Als je zegt dat jullie naar het land van de pizza en pasta gaan, dan staan je kinderen vast al te trappelen om weg te gaan. Het eten in Rome is om je vingers bij af te likken. Overheerlijke pizza’s eet je onder meer bij restaurant Sforno, bij Pizzeria Ai Marmi of Bafetto. En anders gebruik je de stelregel: waar een rij staat, is het goed. Waar kinderen natuurlijk ook dol op zijn, zijn ijsjes. En laat de beste ijsmakers nu nét uit Italië komen. Zeker op een warme dag is een gelato een heerlijke traktatie. Zoek bijvoorbeeld één van de tientallen smaken uit bij de populaire ijssalon Giolotti, vlakbij het Pantheon.

 

4. Trevi Fontein

Nog zo’n must-see in Rome. De Trevi-fontein is de beroemdste en één van de mooiste fonteinen in de stad. De fontein was te zien in tal van films en een paar dagen Rome zijn niet compleet zonder een glimp op te vangen van dit kunstwerk. Als je hier eenmaal bent, pak dan een muntje en gooi ‘m over je schouder in het water om een wens te doen. Men beweert dat je terugkeert naar Rome als je dit hebt gedaan. Geen vervelend vooruitzicht, toch?

 

5. Via Appia

Er leiden veel wegen naar Rome, maar er is er maar één de oudste: de Via Appia. De Via Appia, vrij vertaald de weg van Appius, is een weg die een heel ander Rome laat zien. Denk aan natuur, het leven op het platteland van toen en de Basiliek van Sint-Sebastiaan. Huur een fiets en verken de beroemde Via Appia, of ga voor een begeleide fietstocht waarbij je onderweg informatie krijgt. Onder meer Baja Bikes biedt fietstochten aan met een Nederlandstalige gids. Handig: tussen 09.00 en 16.30 uur is de weg afgesloten voor regulier verkeer en is het dus heerlijk rustig. Meefietsen kan vanaf 5 jaar.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >