activiteiten kind natuur
Beeld: Pixabay

Heel leuk, spelen in het bos of op het strand, maar wist je dat er nog veel meer leuke activiteiten in de natuur zijn? Wij zetten er een aantal voor je op een rij, waarbij je kind de natuur op een speelse wijze leert ontdekken.

1. Ga klimmen

natuuractiviteiten voor kinderen

Tussen de boomtoppen slingeren en over boomstammen klauteren: in een klimbos bevindt je kind zich middenin de natuur. Wij hebben alvast de leukste klimbossen in Nederland voor je op een rij gezet. Sommigen hebben zelfs een heus kinderparcours.


2. Bewandel het Blote Voetenpad

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Je ziet het steeds meer: mensen die op blote voeten lopen, ook buitenshuis. Het is de ideale manier om meer contact te maken met de aarde. Weet jouw kind hoe het voelt om over gras te lopen? Of hoe houten boomstammen aanvoelen? Maak een wandeling over het Blote Voetenpad in de buurt van Enkhuizen, waarbij je zonder schoeisel flink wordt uitgedaagd met bruggetjes, slootjes en boomstammen.

 

3. Maak een mooie fietstocht

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Neem de fiets mee achter op de auto en ga met je kind de Veluwe ontdekken. Nationaal Park de Veluwe kent namelijk tal van mooie fietsroutes. Wil je een hert of wildzwijn van dichtbij bekijken? Kies dan voor een ‘Wildsafari’ die de VeluweSpecialist organiseert vanuit Garderen, Otterlo en Hoenderloo. Je gaat dan zelf op pad, maar krijgt voor onderweg een verrekijker mee om de dieren van dichtbij te kunnen bekijken. De fietstocht is inclusief fiets, route, koffie/thee en een consumptie naderhand. Extra leuk: huur een tandem waar je samen met je kind op kunt.

 

Lees ook:
8x ongelooflijke natuurverschijnselen die je gezien moet hebben >


 

4. Speel voor boswachter

Misschien leert je kind nog wel het meeste over de natuur als hij op pad gaat met een echte boswachter. Dat kan bij Staatsbosbeheer: op verschillende plekken in het land, bijvoorbeeld bij de Oostvaardersplassen, worden excursies georganiseerd waarbij een boswachter de hulp van kinderen goed kan gebruiken. Met een Hulpboswachtershandboek en -jas vol met gadgets gaat het team op pad. Als alle opdrachten goed worden uitgevoerd, is je kind heel wat info rijker én heeft het de Boswachter Academie gehaald.

 

5. Maak een speurtocht

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Niets leuker voor je kind dan op speurtocht te gaan op het strand of in het bos. Klim in bomen, zoek naar sporen van dieren of vang waterdiertjes of kleine insecten. Bij de Speurzoekers organiseren ze ook verjaardagsfeestjes in de natuur. Kinderen krijgen een eigen Speurzoekerspakket mee met instructies over de speurtocht en opdrachten rondom een thema, zoals Paddenstoelen of Strandjutten. Aan het einde ontvangen ze een heus Speurzoekersdiploma.
 

6. Ga natuurknutselen

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Staatsbosbeheer organiseert door het hele land knutselmiddagen voor kinderen. De ene keer staat er een vogel centraal die je moet gaan kleien, de andere keer mag je met natuurlijke en gerecyclede materialen zelf iets moois maken. 

 

7. Verken het maisdoolhof

natuuractiviteiten voor kinderen


Foto: Facebook

Waan je op het platteland bij een bezoek aan boerderij Het Lansingerland in Bergschenhoek en probeer de uitgang te vinden in het maisdoolhof. Een opgave, want het doolhof is wel 6 voetbalvelden groot. Ook aan de allerkleinsten is hier gedacht, want door het doolhof loopt een speciale peuterroute. Naderhand kan je kind kennismaken met het boerenleven en de koeien in de stal.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

zie-met-gezin-naar-brazilie

Een zonvakantie op Copacabana, met je kinderen op expeditie door de Amazone of carnaval vieren in Rio: Brazilië biedt alle ingrediënten voor een onvergetelijke reis. En hoewel de herfstvakantieperiode wel érg last minute is, is het land er wel één om te onthouden.

Daarom vertelt Skyscanner je meteen welke highlights je niet mag missen.

 

1. Rio de Janeiro

Tot 1960 was Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië en tot op de dag van vandaag trekt Rio jaarlijks miljoenen toeristen naar de wereldstad. Op de bucketlist staan het standbeeld van Christus de Verlosser, het jaarlijkse carnaval, de Suikerbroodberg, de kleurrijke trappen van Escadaria Selarón en natuurlijk de stranden Ipanema en Copacabana.

 

2. Nationaal Park Iguaçu

Dit Nationale Park ligt op de grens van Brazilië en Argentinië en staat bekend om de indrukwekkende watervallen. In totaal vind je er hier zo’n 300, maar de bekendste is de Garganta del Diablo, een enorme waterval van zo’n 150 meter breed. Het grootste gedeelte ligt op Argentijnse bodem, maar vanaf de Braziliaanse kant kun je het complete plaatje zien. Wie wil, kan ter plekke de grens oversteken.

 

3. Het Amazonegebied

Als je een rondreis gaat maken, dan mag je een bezoek aan het Amazonegebied van Brazilië niet missen. Dé uitvalsbasis is de stad Manaus in het noordwesten, een populaire plek voor ecotoerisme. Vaar in een houten bootje over de rivier, spot de meest prachtige tropische dieren en bezoek dorpen waar jullie inheemse stammen kunnen ontmoeten. 

 

Lees ook
Vliegen met kinderen? Hier vind je tips + de belangrijkste bagageregels op een rij >

 

4. Natal

Met meer dan 3000 zonne-uren per jaar wordt Natal ook wel de stad van de zon genoemd – hier ga je naartoe als je zin hebt in een ultieme zonvakantie. Natal heeft alles wat je kunt verwachten van een Braziliaanse stad: historische bezienswaardigheden en koloniale panden uit de tijd van de Portugese overheersing, maar ook hypermoderne winkelcentra en een van de beroemdste stranden van Brazilië, Pipa Beach.

 

5. Cumbuco

Een relaxt surfersparadijs met stranden die zó op een ansichtkaart kunnen. Denk: palmbomen, een groenblauwe oceaan en een caipirinha op een strandbedje terwijl je kinderen zandkastelen bouwen. Daarnaast is Cumbuco dé kitesurfhoofdstad van Brazilië – hier vinden jaarlijks de wereldkampioenschappen plaats.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
high tea kinderen
Beeld: Pexels

Het ís even een zit, dus je moet het maar durven, een high tea met kinderen. Deze vijf zijn speciaal op kinderen gericht. Iedereen blij.

1. Pluktea, Boskoop

high teas

Eigenlijk is Pluktea veel meer dan alleen een high tea-locatie. Je plukt er namelijk je eigen thee uit de planten- en kruidentuin, voordat je aan de enorme berg biologische scones, en fingerfood schuift. De kinderen houden zichzelf toch wel bezig. In de kruidentuin, of met de kast vol speelgoed, spelletjes en boeken. Óf op de waterfiets en trampoline. O, en ze krijgen er natuurlijk ook hun eigen kinder-high tea, met onbeperkt limonade, cake, een taartje, brood en fruit. Eerder een high lemo, dus.

 

2. Broederkapel, Veghel

De historische kapel zelf is al een bezienswaardigheid. Terwijl jij met vriendinnen bijkletst onder het genot van een high tea, doen de kinderen niet voor je onder, met hun eigen etagère vol sandwiches en hapjes. Inclusief onbeperkt ranja, by the way.

 

3. H-eerlijk, Nieuwkoop

Alleen vanwege de locatie al een must-see: pal aan de Amstel en een autovrije weg, ligt deze heerlijke theetuin. Terwijl jij urenlang relaxt, spelen de kinderen op de speelplaats of kijken ze naar de kippen, pauwen, geiten en poezen. Met biologisch water- en schepijs in bijzondere smaken toe. Na de speciale kinder-high tea natuurlijk (tot acht jaar), met een muffin, sandwichspies, verrassing en een drankje.
 

Lees ook
11x kindvriendelijke koffietenten >

 

4. De Houtzagerij, Otterlo

Restaurant de Houtzagerij ligt middenin de natuur, maar is het slecht weer? Geen probleem: er is zelfs een heuse indoor- (en outdoor)speeltuin. De high tea komt in alle mogelijke varianten. Bestel ‘m lekker groot; de kinderen rennen tijdens het spelen vast vaak genoeg langs om iets van de schaal te snaaien.
 

 

5. Lewis Book Cafe, Utrecht

Kijk, dit noemen wij nou praktisch: hier loop je met je mini-etagère gewoon langs de bar om de boel vol te laden. De kinderen – voor wie de high tea nadrukkelijk ook bedoeld is - krijgen er hapjes naar keuze.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >