‘Kon ik maar weer slapen als een kind’

30.09.2023 05:35
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (7) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

Wat doe je als je kind vertelt dat hij afgelopen nacht is aangevallen door dinosaurussen en draken in zijn of haar droom? Zeg je dat dromen nep zijn? Of zeg je dat er een boodschap zit in elke droom?

Ik vind dat toch lastig. Ergens geloof ik dat dromen ons iets proberen te vertellen. Een soort van spirituele communicatie, boodschappen van andere dimensies die jou via je dromen kunnen bereiken. Toch denk ik ook dat dromen te maken hebben met je hersenen die dingen aan het verwerken zijn.

Dromen

Dromen blijven bijzonder en misschien zullen we wel nooit helemaal weten of ze je ook daadwerkelijk iets proberen te vertellen. Wel vind ik het belangrijk dat kinderen ­worden gestimuleerd in hun fantasie.

“Ik geef Xess ’s ochtends vaak een stuk papier en kleurtjes”

Wanneer Xess me ’s ochtends vertelt over zijn bijzondere droom, geef ik hem vaak een stuk papier en kleurtjes. Zo kan hij zijn droom uittekenen en zijn fantasie uiten. De ene keer gaat het over iets wat hij heeft meegemaakt op school. De andere keer gaat het over dinosaurussen en buitenaardse wezens. Wat het ook is, we praten en fantaseren erover en proberen er een mooie, positieve boodschap uit te halen.

Binnen vijf minuten vertrokken

Soms zou ik willen dat ik weer kon slapen als een kind. Helemaal uitgeput van al het spelen in bed belanden en binnen vijf minuten vertrokken zijn. Wat was dat heerlijk.

Af en toe heb ik het nog wel. Wanneer ik een lange dag op set heb gestaan, ben ik vaak gelijk vertrokken als ik in bed beland. Maar als ik geen draaischema heb en mijn eigen planning maak, dan lig ik ’s nachts vaak te malen. Dan denk ik aan alle dingen die ik nog moet doen en kom ik gewoon niet in slaap.

Op zulke momenten neem ik mijn thee met daarin magnesium en melatonine, daar word ik helemaal rustig van. Het helpt mij goed om in slaap te komen en door te slapen. Ook een korte meditatie helpt altijd om mijn hoofd leeg te maken. Oef, is het al avond?

Yolanthe zet zich met haar stichting Free A Girl in om kinderen in een veilige wereld te laten opgroeien, zonder seksuele uitbuiting. Wil jij een steentje bijdragen? Koop dan de Cabau X Free A Girl Hoodie en strijd mee.