Schrijfsters Lisette Jonkman en Susan Muskee spreken elkaar elke dag over van alles en nog wat, maar er is één onderwerp waar ze nooit over uitgepraat raken: het moederschap. Lisette is moeder van Felix (3) en Elodie (1) en zwanger van de derde, en Susan is moeder van Noortje (0). Maandelijks bespreken ze alles wat met jong moederschap te maken heeft: van tsjernobylluiers tot terrornachten en van zwangerschapskwaaltjes tot zwamadviezen (die wel heel goed bedoeld zijn).
Lees verder onder de advertentie
Voor de derde keer zwanger
Lieve Suus,
Ik had me deze zwangerschap één ding voorgenomen: GENIETEN ZOU IK. Ieder moment wilde ik als een spons in me opzuigen, want deze zwangerschap was naast een verrassing (weet je nog dat we hier grapjes over maakten in onze eerste column?), ook mijn laatste keer. Nu ik voor de derde keer aan het einde van het derde trimester zit, moet ik helaas concluderen dat, dat genieten niet helemáál gelukt is.
Lees verder onder de advertentie
Niet dat ik een zware zwangerschap heb gehad – verre van, zelfs. En juist daarom is de periode waarin ik dit mensje in mijn buik afbak voor mijn gevoel voorbijgevlogen. Het leven met twee kleine kinderen is vrij druk, helemaal wanneer je daarnaast ook nog de deadline voor je nieuwe boek wilt halen, probeert je sociale leven niet te laten verdrinken én je relatie goed wilt houden. Ik vergeet vaak gewoon dat ik zwanger ben. Als mensen me deze zwangerschap vroegen hoever ik was, moest ik daar ook steevast over nadenken, en af en toe moest ik zelfs de app erbij pakken om het te checken. Alleen wanneer ik ‘s avonds op de bank of in bed lig, maak ik even bewust contact met mijn (niet meer zo kleine) buikbewoner.
De eerste keer had ik me dat echt niet voor kunnen stellen; zwanger zijn werd de kern van mijn bestaan. Ik wilde per se weten wat het geslacht van onze baby was, zodat het allemaal wat minder abstract werd. Dan konden we ook alvast een naam verzinnen, want hoe moest ik nou een band krijgen met de baby in mijn buik als ik nog niet eens wist hoe die heette? De tweede keer wisten we het geslacht van de baby niet, en eerlijk gezegd heeft dat de band tussen mij en Elodie geen seconde negatief beïnvloed. Voor haar hadden we zelfs nog een keuze te maken nadat ze geboren was, want we hadden twee potentiële meisjesnamen.
Lees verder onder de advertentie
Mijn eerste zwangerschap stelde ik niet genoeg grenzen, waardoor ik eigenlijk niet echt verlof heb gehad vanwege deadlinestress. Tijdens mijn weeën zat ik nog te werken aan een boek dat af moest. Dat heb ik de tweede keer véél duidelijker afgebakend met een écht verlof, maar die zwangerschap heb ik dan weer behoorlijk laten overschaduwen door zorgen over hoe het straks ging zijn, twéé kinderen om voor te zorgen. Hoe ging ik dat logistiek doen? Hoe zou ik de slaapjes gaan regelen? Extra uitdaging: we sliepen met z’n allen op één kamer, want dit was nog voor die helse verbouwing die negen maanden duurde.
Deze derde en laatste keer maak ik me amper zorgen over hoe ik het straks ga fiksen met drie kinderen. Als het me met twee lukt, kan ik het ook wel met drie. Felix is drieënhalf jaar en Elodie negentien maanden. En ik weet inmiddels: het komt wel goed. In het ergste geval huilt iedereen en slaapt er niemand. Nou ja, ook dan is er morgen weer een dag.
Lees verder onder de advertentie
Iets wat ik grappig genoeg deze zwangerschap veel consequenter heb gedaan dan bij de vorige twee: buikfoto’s maken. Ik denk dat ik er nu daadwerkelijk van elke week wel eentje heb. Zal ook wel iets te maken hebben met de wetenschap dat dit de laatste is. Kan ik achteraf lekker nostalgisch terugkijken.
Nog iets wat ik niet meer ga ervaren: die blinde paniek vermengd met allesoverheersend geluk die ik ervoer de eerste keer dat ik met mijn eerste baby thuis op de bank zat. ‘Oké, hij is er… en nu?’ Goddank kwam de kraamzorg kort daarna langs om ons te helpen met opstarten.
Lees verder onder de advertentie
Deze laatste keer ga ik me vooral niet druk maken om slaap- of wakkertijden, te lange contact naps of wanneer ik weer aan het werk kan. Ik ga vooral genieten van de aardappelfase, waarbij ze nog op je willen slapen met hun hoofd op je borst. Want ik weet hoe kort het duurt – en dat dit de laatste keer is.
Heb jij voor je gevoel optimaal kunnen genieten van de eerste periode met Noortje? Zijn er dingen die je met een tweede baby anders zou willen doen?
Liefs, Lis
Stiekem uitkijken naar een tweede
Lieve Lis,
Niet genoeg grenzen stellen… daar heb ik nou nóóit last van. Haha! Veel te herkenbaar dit, net als alle zorgen die bij het ouderschap komen kijken. Het is alsof er, zodra je bevallen bent, iemand langskomt om je hart uit je lijf te halen en naast je in de wieg legt. Alsjeblieft, daar moet je het voortaan maar mee doen. Wat dat betreft zouden jullie misschien toch voor een vierde moeten gaan, want het hart bestaat uit vier holtes, toch?
Lees verder onder de advertentie
Maar om antwoord te geven op je vraag wat ik anders zou doen: schuldgevoel en twijfels overboord gooien. DIRECT. Tijdens mijn zwangerschap dacht ik in hetzelfde moordende tempo te kunnen blijven functioneren als ik altijd deed, waardoor ik negen maanden lang achter de feiten aan liep. Gevolg: schuldgevoel omdat ik (joh) het niet voor elkaar kreeg om alles af te vinken zoals ik normaal kon. Schuldgevoel als ik voor de derde keer die dag op de bank lag. Schuldgevoel als ik toch maar schoorvoetend een vriendin afbelde, omdat mijn lijf schreeuwde om rust.
En toen Noortje er eenmaal was, was ALLES nieuw en spannend, en had IEDEREEN (goedbedoeld maar vooral nog steeds ongevraagd) advies. Ik vergeet nooit de eerste keer dat we als gezin van drie naar buiten gingen. Trots als ik was deelde ik er een foto van op Instagram en naast een heleboel lieve reacties, kwam er ook een DM van iemand die vond ‘dat Noortje toch wel heel laag in de draagzak zat’. Dat kon ze namelijk zien op basis van één foto, vanuit één hoek, op letterlijk 0,1 seconde van een wandeling van een halfuur. Gevolg: mijn hormonale, wankele brein kreeg het laatste zetje dat het nodig had om wéér de rest van de dag overstuur te zijn, ook al hadden we met de fijnste draagconsulent van Deventer en omstreken alles doorgelopen en zat die draagzak écht wel goed.
Lees verder onder de advertentie
Juist daarom kijk ik stiekem misschien wel uit naar een eventuele tweede. Niet omdat het allemaal zo makkelijk is (ha!), maar omdat ik dan tenminste wéét wat me te wachten staat. Geen paniek meer over of ik het wel kan, of ze wel genoeg drinkt, of ze wel genoeg slaapt, of ze hoog genoeg in die f… draagzak zit. Ik weet nu: het komt goed. Ik kan dit. Wíj kunnen dit.
Wat ik trouwens ook kan, is een boterham met pindakaas eten terwijl ik languit op de bank lig met een slapende baby op mijn borst. Het is een kunst die ik inmiddels tot in perfectie beheers – zelfs met pindakaas én hagelslag. Nog een reden om uit te kijken naar een tweede, want hoe vaak kun je die skill nou in de praktijk gebruiken? En eerlijk is eerlijk: er is gewoon niets fijners dan een slapende baby op je borst.
Dus beloof me dat je dáár inderdaad straks zoveel mogelijk van geniet, oké? Het went echt nooit, die snelheid waarmee ze groeien. En als je mijn hulp nodig hebt om te leren hoe je liggend boterhammen met pindakaas en hagelslag eet, hoor ik het wel.
Je in je tienerjaren aangetrokken voelen tot iemand die wat ouder is, is niet ongewoon. Maar wat doe je als je dochter van vijftien verliefd wordt op de buurman? Een man van 35, die ook nog eens een paar deuren verderop woont?
Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Saar (33) geeft les aan groep vier als een leerling een geheimpje komt vertellen.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Zakgeld. We hebben er allemaal onze eigen ideeën over. De één begint als hun kind acht jaar is met 1 of 2 euro per week. De ander wacht tot hun kind twaalf jaar is en geeft 6 of 7 euro. Maar Ceyda’s broer? Die heeft dat bedrag gewoon keer honderd gedaan. Zijn kinderen krijgen maar […]
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Louise (37) heeft samen met haar man Gijs (40) drie kinderen. Twee dochters Beau (7), Lauren (5) en de grote trots van haar man, zoon Julian (3). Voordat ze aan kinderen begonnen hebben ze besproken hoe ze de opvoeding en rolverdeling zouden aanpakken, alleen van die afspraken is niks terechtgekomen. Hij doet zich voor als […]