Suus: ‘Nee, eigenlijk niet, maar de condooms waren op’

30.01.2024 19:00

Schrijfsters Lisette Jonkman en Susan Muskee spreken elkaar elke dag over van alles en nog wat, maar er is één onderwerp waar ze nooit over uitgepraat raken: het moederschap. Lisette is moeder van Felix (2) en Elodie (0), en Susan verwacht in maart haar eerste kindje. Maandelijks bespreken ze alles wat met jong moederschap te maken heeft: van tsjernobylluiers tot terrornachten en van zwangerschapskwaaltjes tot zwamadviezen (die wel heel goed bedoeld zijn).

In deze maandelijkse column waarin vriendinnen Lis en Suus elkaar schrijven over alles wat hen bezighoudt binnen het moederschap, staat de onvermijdelijke en ietwat brutale vraag die (bijna) iedere moeder herkent centraal.

Lieve Lis,

Blijkbaar is het een onvermijdelijke vraag, want na een korte peiling in mijn omgeving blijkt iedere (aanstaande) moeder hem wel te hebben gekregen: de vraag of het gepland was.

Nu heeft niemand mij ooit gevraagd of die ene vakantie gepland was, of het gepland was dat we een huis kochten of dat het gepland is om vanavond friet te eten. Maar zodra je in verwachting bent, is dat blijkbaar heel normaal en ik vraag me af: waarom? Waarom wil je dat weten, en welk antwoord verwacht je? ‘Nee, eigenlijk niet, maar de condooms waren op’? Of juist: ‘Ja, we hebben speciaal gewacht tot de planeten waren uitgelijnd en de kracht van Mercurius op ons was neergedaald’? 

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat wij winnaars in de lucky bastards-loterij zijn. In één keer raak, dus die kracht van Mercurius was blijkbaar niet nodig (of die was er júíst). Maar stel nou dat dat niet zo was…

Ik ben benieuwd: is jou dat ook gevraagd tijdens je zwangerschappen? En ook: heb je nog tips wat ik kan antwoorden? Voordat ik uit mijn slof schiet en zeg: goh, wat een interessante vraag. Was het gepland dat je die stelde?!

Liefs,

Suus

Lees ook: ‘Eerst de ovulatiekalender checken: ‘Ik ben bang dat ik weer ongepland zwanger word’ >

Lieve Suus,

O, jackpot! In de categorie ‘onbeleefde vragen’ valt deze net iets onder ‘ben je soms zwanger?’. Ik heb hem zelf nooit gekregen. Komt waarschijnlijk doordat onze hele omgeving er na vijf jaar fertiliteitscircus wel echt honderd procent van doordrongen was dat mijn man en ik heel graag een kindje wilden. Aan ons vragen of het gepland was, zou een beetje hetzelfde zijn als aan mensen die na máánden van aannemersgeweld een stuk bij hun huis aan hebben laten bouwen vragen: ‘Was het eigenlijk gepland, die bijkeuken?’

Hier gelukkig dus geen ervaring met die vraag. Ik heb overigens wél nog een arsenaal met bijdehante antwoorden in de aanbieding op elke variant van ‘wanneer nemen jullie kinderen?’. Dat is een soort kaartenbak die varieert van Eerlijk Doch Aardig tot Grof Maar Grappig. O, en weet dat er nog veel vreemde vragen zullen volgen.

Andere leukerds uit deze categorie om je op voor te bereiden:

  • Weet je zeker dat het er geen twee zijn?
  • Je gaat je baby toch zeker niet [naam uit dezelfde categorie als De Naam] noemen?
  • En, rommelt het al? (Of: Is er al een baby?)
  • Ben je alweer zwanger?
  • Je blijft toch wel werken, hè?
  • Je doet je kind toch niet naar de opvang, hè?
  • Wanneer komt de tweede?

Ik kan een heel lange lijst maken, maar eigenlijk verdienen al die vragen hun eigen column. En trouwens: ook niet-geplande kindjes kunnen hartstikke welkom zijn! Maar jij en ik weten allebei dat jullie kindje ontzettend gepland en welkom is – helemaal toen jullie over de eerste schrik heen waren dat het werkelijk in één keer raak was. (Goudvink!)

Liefs,

Lis

PS: Goed idee van je, vanavond friet eten. Dat had ik dan weer niet gepland.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.