‘Wat fijn dat je man je zoveel helpt met de kinderen!’, zegt iemand. Ja, denk ik. Inderdaad. Heel fijn dat mijn man zoveel helpt. Maar hij ‘helpt’ eigenlijk toch helemaal niet?
Lees verder onder de advertentie
Sinds wanneer ‘ helpen’ vaders als ze zorgen voor hun eigen kinderen? Het is toch voor 50% ook hun DNA dat er rondloopt? Het zijn toch ook goddomme zijn eigen kinderen? Daar ‘help’ je een moeder niet bij, daar zorg je als echte vent gewoon voor. Net zoals een moeder zorgt. Gelijk. Samen. Omdat je dat met liefde doet.
In de supermarkt zie ik een vader met een kind in de kar boodschappen doen. Wat goed, denk ik, misschien onbewust. In de supermarkt zie ik een moeder met een kind in de kar. Vindt niemand iets van. Vinden we heel gewoon. En zodra ze op haar telefoon kijkt en niet met haar kind praat, vinden we haar ook nog afwezig. Een loedermoeder. Een te drukke of gehaaste moeder. Als een man een dag vrij neemt van zijn werk omdat er een kind ziek is, vinden we dat ‘ mooi’ en ‘lief’. De moeder die vrij neemt? Oh, heel gewoon. Mannen die koken, de kinderen naar bed brengen of de vloer dweilen na het avondeten? Dat is niet helpen.
Lees verder onder de advertentie
Schrikken
Ik schrik er wel eens van dat het in deze tijd nog altijd meer op de moeder aankomt dan op de vader. Ook bij ons thuis, hoor. En bij al mijn vriendinnen en kennissen en collega’s. Als je als moeder een uur wil sporten op een weekenddag, moet dat kunnen, toch? Dan ‘ past de vader niet op’. Nee. Dan is hij thuis, omdat hij vader is en het ook zíjn kinderen zijn, die hij óók wilde.
Mijn man is er gewoon voor onze zoons: gelukkig. Ik voel me als moeder altijd gesteund: hij zal met Bodi en Daaf thuis zijn nooit zien als ‘oppassen’. Het ouderschap doen we samen. En dat is niet bijzonder, lief, mooi of ontroerend. Dat is heel gewoon.
Tessa Heinhuis is hoofdredacteur van Mama Magazine. Ze is moeder van een tweeling, Bodi en Daaf (3) en getrouwd met Billy.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.