Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Lees verder onder de advertentie
Je kind heeft ruzie met een klasgenootje op school. Je dochter heeft onenigheid met een meisje uit de buurt. Wat doe jij? Stuur je aan op een oplossing of geef je haar een knuppel mee om erop los te timmeren?
Dat laatste is wat ons land doet met Oekraïne. Klote hè, laat dat duidelijk zijn, ronduit klote wat die mensen in Oekraïne voor ellende over zich uitgestort krijgen. Al die doden en gewonden, al die kapotte gebouwen, al dat leed. Maar wie vrede wil stuurt geen wapens of een leger. Wie vrede wil stuurt een vredesmissie of iemand die aanstuurt op onderhandelen. Die probeert het op te lossen. Niet met oorlogstaal. Niet met angstzaaierij. Niet die propagandamachine die onze geesten moet voorbereiden op oorlog. Rot op. Nee, dat doe je met een goed zacht hart, met begrip en een luisterend oor voor zowel je zoon als het vriendje, met de beste intenties en een oneindige flexibiliteit van geest om het op te lossen en de angel eruit te halen en die jongetjes of meisjes weer met elkaar te kunnen laten spelen op het schoolplein. Of het wereldtoneel.
Lees verder onder de advertentie
Sneuvelbereidheid
Niemand van de politieke elites die daar ook maar een poging toe heeft ondernomen. Sterker nog. De geesten worden klaargekneed voor meer ellende. Je zou bijna denken dat het ze goed uitkomt, oorlog.
Ik las me een paar dagen terug toch een smerig woord in de Telegraaf; sneuvelbereidheid. Een of ander instituut had wel even voor ons uitgevogeld dat de ‘sneuvelbereidheid’ onder onze bevolking is opgelopen tot 50%. Oftewel bijna de helft van de Nederlanders, zo willen ze ons laten geloven, wil zijn leven geven als Nederland nu in een regelrechte oorlog zou belanden. Nooit. Nooit zal ik mijn leven geven voor de plannen van een of andere politieke of economische elite. En dat van mijn kinderen ook niet. Ze gaan zelf maar daar in Den Haag, bij de EU, de NAVO, het WEF en weet ik waar ze nog meer bezig zijn hun oorlogstaal uit te kramen. Meer geld, meer wapens, meer mensen naar het front. Het is om boos en verdrietig van te worden.
Lees verder onder de advertentie
Over de rug van onze kinderen
Ben jij al klaar om jouw kind de oorlog in te zien vertrekken? Het kind dat je al vanaf zijn of haar geboorte gekoesterd hebt, die je hebt verzorgd toen het ziek was, die je naar school hebt gebracht en gevoed, op wie je ongerust hebt zitten wachten toen ie voor het eerst naar een schoolfeestje ging of in zijn eentje op de fiets naar een vriendinnetje. Dat geldt voor jou, maar dat geldt voor iedere ouder. Overal ter wereld. Oorlog is onzin. Oorlog is verdienen voor de grote bazen. Over de rug van onze kinderen. Opzouten. Ronduit opzouten.
“Ben jij al klaar om jouw kind de oorlog in te zien vertrekken?”
Lees verder onder de advertentie
In een notendop is dit wat oorlog is: Soldaten die elkaar niet kennen en niet haten vermoorden elkaar en in diezelfde oorlog blijven de grote bazen die elkaar wel kennen en elkaar wel haten lekker op de achtergrond. Denk daar nog een extra keertje over na als je straks je kind weer uit school haalt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.