‘De ALLER ALLERERGSTE term vind ik de ‘voorbibs’. Hoe verzin je het!’

26.05.2023 06:34
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Moet je een bah doen?’, hoor ik een ouder naast mij in het café tegen haar kind zeggen. Iets in mij wilde heel hard tegen haar roepen: ‘Jezus, praat eens even normaal tegen je kind!’

Maar wat is ‘normaal’?

Ik zal nooit die ene aflevering van Oprah vergeten, waarin een psycholoog vertelde dat we de gewone medische termen moeten gebruiken naar onze kinderen. Deze psycholoog benadrukte dat met klem, omdat andere termen ‘van je af komen te staan’.

Voorbibs

Toch hebben de meeste ouders de neiging om een aparte kindvriendelijke, niet medische termen te gebruiken. De geslachtsdelen lijden hier het meest onder. Zo zijn er een rits aan varianten voor de vagina zoals spleetje, foefoe, pipi, doosje, poenie. kutje, muts, flamoes, poesje of onderkantje. Maar de ALLER ALLERERGSTE vind ik de voorbibs. Hoe verzin je het!

Betere verbinding

Goed, de reden dat je dit soort lichaamsdelen de juiste benaming moet geven, was dus volgens deze psycholoog dat je er later in betere verbinding mee komt te staan. En het is vooral voor meisjes belangrijk om een goede relatie te hebben met hun vagina. Ok, dit klinkt raar, maar ik snapte wel wat ze hiermee bedoelde. En datzelfde geldt dus ook voor poep en plas.

Discussie

Natuurlijk kun je nu de discussie voeren dat poep ook echt vies is, maar eigenlijk is het doodnormaal en iets dat we allemaal doen. Sterker nog; in de loop van de jaren zijn er tal van wetenschappelijk onderzoeken gedaan naar het belang van het af en toe achterom kijken. Onze ontlasting zegt nu eenmaal over onze gezondheid. Ok, we dwalen af.

Lees ook – Van geel tot zwart: alles wat je moet weten over de ontlasting van je baby >

Rare namen

Het advies is dus om geen rare namen te gaan verzinnen, want dan geef je een boodschap door dat het ook een raar iets is! En ‘vagina’ is geen vies woord, maar een doodnormale term voor een lichaamsdeel, net zoals een teen. Eerlijkheidshalve gebied het me dan wel weer te zeggen dat ik mijn vagina leuker vind dan mijn tenen. Maar je snapt wat ik bedoel…

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.