Geslachtsdeel van je kind schoonmaken: zo pak je dat aan

02.06.2022 14:39
badbevalling

Je denkt er misschien niet over na als je zwanger bent, maar eenmaal met kersverse baby in je armen moet je eraan geloven: het schoonmaken van het geslachtsdeel. Hoe maak je de piemel of vagina van je kind schoon? Hier moet je op letten.

Het schoonmaken (en schoonhouden) van het geslachtsdeel van je kind is een secuur, maar belangrijk werkje. Als er viezigheid achterblijft, kunnen er namelijk bacteriën groeien en dat kan voor allerlei problemen zorgen. Hoe pak je het aan? En waar moet je op letten? We leggen het uit.

Piemel schoonmaken

Goed om te weten: bij een pasgeboren jongetje zit de voorhuid vaak nog vast aan de eikel. Je hoeft dit niet los te maken, want dit gebeurt meestal vanzelf voor hun zevende levensjaar. Onder de voorhuid kunnen dus nog geen bacteriën komen. Wel is het belangrijk om de plekken waar je bij kunt, goed schoon te maken. Dit kan gewoon met (lauwwarm) water, zonder zeep. Oh, en vergeet de ballen niet. Naarmate jongens ouder worden, en hun voorhuid loskomt, moeten ze leren om deze naar achteren te trekken om hem schoon te maken. Daar kan namelijk urine en talg achterblijven, met alle gevolgen van dien. Maak alleen het stukje schoon dat makkelijk teruggeschoven kan worden, anders kunnen wondjes ontstaan. Je kunt het schoonspoelen met water.

Lees ook: ‘Mam, ik mocht de plasser van Julia zien’

Vagina schoonmaken

Over het algemeen hoef je alleen vulva, de uitwendige geslachtsdelen, schoon te maken. Als er na een heftige poepluier wat ontlasting tussen de schaamlippen zit, kun je dit schoonvegen met een vochtige doek of watje. Omdat de vagina zo gevoelig is voor bacteriën en infecties is het belangrijk dat je altijd van voren naar achteren veegt: van het plasgaatje naar de billen. Wanneer het ‘down under’ niet schoon is, kan dat namelijk voor infecties zorgen. Leer je kind, als het eenmaal zindelijk is, ook om te blijven vegen tot het wc-papier schoon is. Je kunt de vulva van je kind gewoon schoonmaken met water. Zorg dat je bij het afdrogen ook alle plooitjes meeneemt, zodat nergens water achterblijft. Aan de binnenkant van de schaamlippen blijft soms wat talg achter. Dit kun je voorzichtig schoonvegen.

Hoe vaak douchen?

Tot slot: je kind dagelijks laten douchen of in bad doen is niet altijd nodig. Sterker nog: voor kinderen met een gevoelige huid kan het zelfs heel vervelend zijn. Wel is het een goede gewoonte om bepaalde lichaamsdelen, zoals het gezicht, de handen, oksels, voeten, geslachtsdelen en billen, elke dag te poetsen. Ook dagelijks schoon ondergoed aantrekken, helpt om de boel hygiënisch te houden.

Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin, GGD, Ouders van Nu

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.