Patricia: ‘Vrouwen die het moederschap niet leuk vinden? Ik snap ze’

28.05.2021 05:02
topstory Patricia vrouwen moederschap niet leuk vinden Beeld: Getty Images

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Kinderen zijn hinderen’, zei mijn moeder vroeger weleens. Wel met een grote glimlach op haar gezicht – waarschijnlijk om mij en mijn zusje niet een al te groot schuldgevoel te geven.

Ik tik deze column nu met minimaal acht kinderen in de woonkamer. Nee, dat is niet overdreven. En ja. Ze hinderen me gigantisch. Dus stuur ik ze nu naar buiten om de gemaakte regels (maximaal met twee personen op de coronatrampoline) te verbreken.

‘Zijn kinderen daadwerkelijk hinderen?’, vraag ik me af…
 

Eigenlijk helemaal niet zo leuk

Gisteravond toen ze na wéér een studiedag eindelijk op bed lagen, scrolde ik wat door de Reels op Instagram. Ik bleef hangen bij een Engelse moeder die zei dat ze iets moest opbiechten. Ze bekende dat ze het moederschap eigenlijk helemaal niet zo leuk vond en het vaak tegen vond vallen. Ze was een goede moeder, dat durfde ze wel te zeggen, maar diep in haar hart was het niet wat ze voor ogen had. Ze hield van haar kinderen ‘to the moon and back’, en er waren absoluut momenten dat haar hart oprecht liefde voelde, maar again: ‘not really her thing’.

Ik dacht aan mijn eigen moeder toen ik die vrouw zag en als ik heel eerlijk ben, snapte ik ergens wel wat ze bedoelde. Momenteel heb ik geen 9 tot 5-baan en zijn de kinderen grotendeels mijn verantwoordelijkheid. En dan heb ik nog een man die echt heel hard meedraait in het gezin én de opvoeding.
 

Lees ook
‘Ik ben niet gelukkig als moeder’ >

 

Maar al zou ik 80 uur per week werken, er zouden alsnog bepaalde zaken automatisch op mijn bordje komen. Zoals de oppas regelen, verjaardagsuitnodigingen maken, nieuwe gymschoenen kopen omdat de oude te klein zijn, haren invlechten 2 minuten voordat ze naar school moeten, checken welke familieleden op welke kerstdagen komen en traktatie-ideeën van Pinterest plukken.

Begrijp me niet verkeerd: dit is geen klaagzang, maar in mijn ogen wel hoe de vlag er voor mij en veel andere moeders bijhangt. Ik benijd de moeders die dit alles doen vanuit hun hart en het oprecht voelen vanuit hun tenen. Voor mij is het een taak. En het uitspreken ervan vaak een taboe.
 

Voor alle ouders…

Deze column is dus voor alle moeders (en vaders) die het ouderschap niet zo leuk vinden. Omdat ze het zwaar vinden of gewoon omdat ze er andere verwachtingen bij hadden. Deze column is voor alle ouders met moeilijke kinderen die daardoor een portie zelfverwijt met zich meedragen. Deze column is voor alle ouders met een huilbaby, want je wordt er op een gegeven moment knettergek van (God, I know the feeling!) Deze column is voor alle ouders die struggelen met de druk om een goede ouder te zijn en dat niet altijd kunnen of willen.

Deze column is voor jou & mij

Liefs Patricia
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.