Patricia verafschuwt cadeaulijstjes: ‘Wat is er gebeurd met het spontane verjaardagscadeau?’

27.08.2021 04:52

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik ben gek op lijstjes. Vooral de to do-lijst inclusief groene vinkjes, krulletjes of scheuren als de taak volbracht is – heerlijk. Maar een heuse verjaardagslijst? Kom op: wat is er gebeurd met het spontane verjaardagscadeau?
 

Verlanglijstjes

Deze afkeer is ontstaan op het moment dat vriendengroepen plotseling besloten om gezamenlijke cadeaus te gaan geven. Ik weet nog goed dat een vriendin haar lijstje met wensen stuurde. En nee, dat waren geen suggesties, maar complete webshoplinkjes inclusief foto. Ze wilde bijvoorbeeld héél graag dat ene shirt in maat M. Oh, en dat zilverkleurige armbandje? Dat was op maandag in de sale, zei ze. Zo hadden we nog precies 22 euro voor de nieuwste Harry Potter. ‘Denk je dat ik kan toveren?’, dacht ik nog.

Als nieuwbakken moeder hechtte ik niet zoveel waarde aan het cadeaumoment: ik was vaak te moe om er wat moois van te maken en als het cadeau niet te slordig was ingepakt, was ik al gauw tevreden. Maar nu mijn kinderen ouder zijn en uitgenodigd worden voor partijtjes, komt die cadeau-pressure ineens weer om de hoek kijken.
 

Lees ook
‘Ik baal ervan dat mijn schoonmoeder altijd het mooiste en duurste cadeau wil geven’ >

 

Cadeaus

‘Doe je mee met het cadeau voor Sieb?’, lees ik in de zoveelste WhatsApp-groep met de titel ‘Verjaardagskado voor … #smiley #feesthoedje #feesttoeter’. Natuurlijk doe ik braaf mee, want stel je toch voor dat ze door míj die nieuwe game niet kunnen kopen en de jarige moeten teleurstellen met een ander cadeau van rond de 100 euro.

Wacht. 100 euro?! Zijn we allemaal mesjogge geworden? De opa’s en oma’s zijn er voor de iets grotere cadeaus, maar vriendjes en vriendinnetjes horen met een klein aardigheidje aan te schuiven voor een taart en een spelletje. Op woensdagmiddag.

Ach, misschien typ ik nu mijn eigen birthday-stress weg. Ik ben immers volgende week jarig en wil mensen gewoon niet opzadelen met mijn wensenlijst. Dus weet je wat ik heb gevraagd? Sla-bestek. Geen woord aan gelogen.

Misschien moet ik volgend jaar toch maar een lijstje maken…
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

 

 

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.