‘Waarom ik mijn kinderen in de zomervakantie een to-dolijst geef’

25.07.2022 13:16
school post-it potlood

De zomervakantie is voor kinderen hét moment om naar hartenlust te spelen. Hoewel, niet als het aan Rachel Garlinghouse ligt. Zij geeft haar kinderen in de vakantie een to-dolijst.

Zwemmen, naar een pretpark, logeren bij opa en oma, lekker snoepen. De zomervakantie is voor kinderen een opeenstapeling van leuke activiteiten. Toch is het bij Rachel thuis niet altijd één groot feest. Haar kinderen krijgen elke dag een to-dolijst met huishoudelijke taken, huiswerk, therapie en andere leerzame activiteiten. “Wij functioneren heel goed op routine. Natuurlijk doen we ook leuke dingen, maar met alleen lol heb ik straks vier chagrijnige kinderen en een ontploft huis. Nee, bedankt.”

Eigen bestwil

De lijstjes hebben volgens Rachel niets te maken met het inhalen van huiswerk of het voorkomen van achterstand. “Het laatste wat kinderen nodig hebben is nóg meer druk.” Waarom de voormalig juf haar kinderen dan wel aan het werk zet? “Ten eerste kunnen ze wat nuttigs doen, in plaats van mij vragen om iets lekkers, zeuren dat ze zich vervelen of ruziën met hun broers en zussen.” De meeste ouders hebben bovendien niet de tijd om hun kinderen 24/7 te vermaken. Ook verloopt de overgang van vakantie naar school een stuk soepeler als je kinderen in de zomer wat taken geeft, merkt Rachel. “Ze begrijpen of waarderen het nu misschien niet, maar het is voor hun eigen bestwil.”

Lees ook
‘Vergeet lezen en schrijven: leer je kind éérst deze praktische skills’ >

Duidelijke regels

Hoe zo’n dag er dan uitziet? “Van maandag tot en met vrijdag werken ze een halfuur aan huiswerk, en dan vooral de vakken waar ze moeite mee hebben. We stimuleren ze ook om meer boeken te lezen. Dat is niet alleen goed vermaak, maar traint ook hun woordenschat, grammatica en fantasie.” Om te voorkomen dat haar kinderen de taken weigeren of afraffelen, hanteert Rachel duidelijke regels. “Als ze alles op hun to-dolijst kunnen afvinken, krijgen ze een uur beeldschermtijd. Anders niet.”

Bron: Scary Mommy

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.