Patricia tegen moeders met schuldgevoel: ‘Er vallen heus geen doden als je kind drie dagen pizza eet’

16.07.2021 04:52
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Afstand creëert nabijheid. Hoppa. Waarheid als een koe.

Ik weet nog goed dat mijn vriendin, die moeder was geworden van een tweeling, zichzelf anderhalf jaar na de bevalling incheckte in een hotel. ‘Twee nachtjes’, zei ze heel zacht door de telefoon. ‘Ik moét echt slapen, anders vallen er doden.’ Het breaking point waar veel moeders ongetwijfeld bekend mee zijn.
 

Even terugtrekken

Ze vulde een schamel tasje met twee schone strings en een goed boek en sliep bij. Na twee dagen paradeerde ze het hotel uit met weer een normale blos op haar wangen: ready to conquer the world again!

Soms is het noodzakelijk om je even terug te trekken van degene die je liefhebt. En het is oké om dat te doen. Al spreek ik uit eigen ervaring als ik zeg dat het uiteindelijk best moeilijk is om zoiets daadwerkelijk te ondernemen zonder schuldgevoel. Maar ik ga je helpen.
 

Multitasken

Ik moest onlangs heel hard lachen om een online filmpje waarin het verschil wordt aangetoond tussen mannen en vrouwen die een ei koken. Als een man een ei kookt, staat hij er met z’n handen in zijn zakken minutenlang naar te kijken. Als een vrouw een ei kookt, kan ze tussendoor een nieuw kabinet vormen, online boodschappen voor de hele week doen, haar werkmails beantwoorden, drie Zoom-meetingen inplannen én de was opvouwen. Niet zo gek dus dat we pas een paar dagen weg willen als thuis praktisch alles is geregeld: van de snackboxen tot het vervoer naar alle naschoolse hobby’s. En bij het logistieke idee van dit geheel, haken de meeste moeders al af. Laat maar. Ik ga na de zomer wel een paar dagen weg.

Herkenbaar?
 

Lees ook
Zo boek je een goedkoop weekendje weg >

 

‘Ze redden het wel’

Ik ben nu zo’n elf jaar moeder en ik heb mezelf gedwongen om deze eigenschap af en toe los te laten. Ze redden het wel. Er vallen geen doden als er drie dagen pizza en patat wordt gegeten. En wat maakt het uit als je reputatie van altijd op tijd komen en overal aanwezig zijn eens doorbroken wordt. Boeien. Dan gaan ze maar een keer niet hockeyen.

Ik vind het sowieso belachelijk dat als je tegenwoordig op hockey gaat, dat meteen drie keer per week moet. Waarom? Ze hoeven toch niet allemaal in het Nederlands elftal te belanden?

Anyway. Als er echt geen schone onderbroek meer in de kast te vinden is, gaat er vanzelf wel een familielid kijken hoe de wasmachine werkt.

Dus ladies, ben je ook helemaal op na alle Tikkies van € 1,50 die je moest betalen voor alle klassenmoeders voor het jaarlijkse Rituals-cadeau? Ga dan lekker een nachtje weg. En als je echt een baas bent, dan doe je er twee…

Fijne zomer!

Liefs Patricia
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

 

 

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.