Patricia over koopdrang: ‘Betalen? Dat hoefde ik pas ergens in 2027’

Patricia
Patricia van Liemt
Patricia van Liemt
Leestijd: 4 minuten

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Iedere vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven.

Lees verder onder de advertentie

Transactiedrang noem ik de plotselinge ‘urge’ om iets te kopen. En 9,8 van de 10 keer gaat het om een aankoop die niet op je verlanglijstje stond, maar die je ineens wel echt móét hebben. Vaak geboren uit een opwelling, vergezeld door een emotie die je een kortstondig gevoel van geluk geeft. Mijn moeder noemde het vroeger gewoon ‘prullaria aankopen’. Tegenwoordig hebben we er chiquere namen voor, zoals retail therapy  of dus transactiedrang.

Lees verder onder de advertentie

Schuldgevoel

Ik heb sowieso een hele rare relatie met mezelf als het gaat om shoppen. Eigenlijk voel ik me al schuldig nog vóór ik überhaupt iets voor mezelf heb gekocht. I know, weirdo. Maar in mijn gekke brein mag ik van mezelf wel naar een tweedehands winkel. Want dat ‘duurzaam shoppen’ (alsof een tweedehands bontjas minder erg is).

Lees verder onder de advertentie

Goed excuus

Goed, een vriendin van mij gaat deze zomer trouwen. En ze is een goede vriendin, dus mocht ik van mezelf een nieuwe outfit kopen. Zonder schuldgevoel. Althans, daar ging ik voor. Maar voordat ik het wist haalde ik alsnog álle excuses uit de kast: ‘ze is heel belangrijk voor me, ze kent mijn andere jurkjes al, het is midden in de zomer, er is een dresscode.’ Zelfs de zonsopgang gebruikte ik als argument. Maar een nieuwe jurk zou er komen!

Lees verder onder de advertentie

En dus liet ik me verleiden door de eerste beste bron waar ik een jurk kon scoren: Instagram. Alsof het management van Instagram op de hoogte was van mijn plannen, zag ik ineens alleen maar wapperende zomerjurken gedragen door gebruinde twintigers die met een geolied been de split van de jurk nét nog iets mooier uit lieten komen in mijn timeline. De ene jurk was nog mooier dan de andere. Hoezo had ik hier nog nooit eerder iets besteld? Één groot feest. Maten waren ook geen probleem, want one size fits all schreeuwden de advertenties, en betalen? Dat hoefde ik pas ergens in 2027, met Klarna in honderd relaxte termijnen.

Tja, en omdat de trouwdatum als felle koplampen op me afkwamen, bestelde ik dezelfde middag nog een ‘Ibiza-fladder-maar-ook-zeer-geschikt-voor-een-bruiloft-jurkje’. Helemaal blij zat ik te wachten op het verlossende bericht dat mijn pakketje onderweg was.

Rode vlaggen

Pas na drieënhalve(!) week werd er eindelijk iets door mijn brievenbus gepropt (over rode vlaggen gesproken!). Mijn naïeve hart maakte alsnog een sprongetje, totdat ik het plastic zakje oppakte en ik iets in het Chinees erop zag staan. Nee toch? De webshop leek echt Nederlands… Toen ik het lapje stof eruit haalde, zakte de moed me in mijn schoenen. Was dít het jurkje waarin ik zou gaan shinen op de bruiloft van mijn vriendin? Je kon er dwars doorheen kijken, en ik was bang dat als iemand me met een bril iets te lang zou aankijken, de jurk spontaan vlam zou vatten. Nee, de gordijnen in de caravan van mijn schoonouders zouden me nog beter staan dan dit vodje.

Lees verder onder de advertentie

Op dat moment komt mijn dochter binnenlopen en ziet mijn beteuterde gezicht en vraagt wat er is. Ik vertel haar dat ik een jurk via Instagram heb besteld en houdt het stukje stof omhoog. Ze barst in lachen uit. ‘Mam, dat is toch allemaal troep!’ Ik voel me zo dom! Maar tegelijkertijd ben ik stiekem ook blij dat mijn vijftienjarige dochter webwiser is dan ik. 

Ze barst in lachen uit: ‘Mam, dat is toch allemaal troep!’

‘Wat ga je ermee doen?’, vraagt ze.  Ik zeg haar dat ik het in ieder geval niet ga terugsturen naar China. ‘Misschien breng ik het wel naar de tweedehandswinkel.’ Ze kijkt me verward aan en oppert dan:   ‘Geef het anders aan Phaedra. Zij heeft binnenkort haar eindmusical, ze kunnen er vast iets decorachtigs van maken!’ We moeten allebei heel hard lachen en ik besluit dat ik naar een echte winkel in de stad moet gaan. Analoog shoppen. Zoals vroeger.

Ik vraag haar of ze mee wil om haar moeder te adviseren.   Ze kijkt op van haar telefoon, glimlachte en zegt:   ‘Nee mam, jij hebt die retail therapy harder nodig dan ik…’ 

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken