Patricia over genderinclusieve taal: ‘Ik vind het woord moedermelk achterhaald’
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Zet je schrap, want dit wordt weer een stukje ongezouten mening van uw columnist. Er gaan namelijk stemmen op dat we een aantal termen rondom het bevalproces moeten gaan vervangen voor meer genderneutrale taal. Er zijn mensen die liever geen moeder willen worden genoemd na de bevalling, maar ‘bevallende ouder’ prefereren. Een Brits ziekenhuis heeft dit nieuwe taalgebruik recent ingevoerd.
Mensenmelk
Zij gaan vanaf nu genderinclusieve taal gebruiken op hun geboorteafdeling. Moedermelk wordt mensenmelk en kraamvrouwen zijn ‘mensen die zijn bevallen’. Dit doen ze voor een kleine groep mensen die daardoor niet de hele tijd hun genderidentiteit hoeft te verdedigen. ‘Bevallen is zo’n ingrijpend moment in iemands leven dat deze kleine aanpassingen in taal, voor wie daar behoefte aan heeft, het verschil kunnen maken voor een positieve bevallingservaring’, aldus de inclusiviteitsexperts.
“Moedermelk wordt mensenmelk en kraamvrouwen zijn ‘mensen die zijn bevallen'”
Misschien had je al een donkerbruin vermoeden, maar ik ben het hier roerend mee eens! Taal is zo ontzettend belangrijk, en tegelijkertijd ook zo eenvoudig aan te passen. Heel veel woorden zijn gemakkelijk neutraal te maken. Sterker nog ik vind het woord moedermelk zelfs een beetje achterhaald. We kunnen er prima ‘melk’ of ‘oudermelk’ maken wat mij betreft.
Borstkastvoeding
Er gaan ook geluiden op dat borstvoeding veranderd naar borstkasvoeding. Dit is ook vanwege het feit dat je als transgender (of vader… ehh ik bedoel co-ouder) melk kunt geven via een tube die op de borstkast bevestigd zit. En het geldt ook voor transgendermannen die na hun operatie alsnog kunnen lacteren. In dat geval is de term oudermelk passender.
Lees ook – ‘3D-versie van de clitoris gaat de klassen rond’
88 jaar
Kijk, voor mij zijn er meerdere redenen waarom ik ontzettend vóór dit soort genderneutrale termen ben. Ten eerste voor de groep mensen die zich daardoor niet meer hoeft te verdedigen voor hun gender. En ten tweede voor mezelf en mijn kinderen. Als de emancipatie van vrouwen op dit tempo doorgaat duurt het nog 88 jaar (!) tot gendergelijkheid in Nederland is bereikt*. Joehoe! Dat is toch ongelofelijk schokkend. We denken misschien dat we er allang zijn, maar op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op een droevige 28e plaats.
“Als de emancipatie van vrouwen op dit tempo doorgaat duurt het nog 88 jaar (!) tot gendergelijkheid in Nederland is bereikt”
Om te huilen
Nog wat feiten om van te huilen zijn: Bijna de helft van de vrouwen in Nederland is financieel afhankelijk van en partner of de overheid. Ook heeft 42% van de werkende zwangere vrouwen weleens te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie en gemiddeld verdienen vrouwen nog altijd dertien procent per uur minder dan mannen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarom denk ik dat als we beginnen met onze taal genderneutraal te maken, het wellicht iets sneller gaat dan die 88 jaar… Bron: woman inc Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.