Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Als ik het vandaag allemaal opnieuw zou mogen doen, had ik 100% een nachtnanny ingezet. Dat is een soort kraamhulp die tegen betaling ‘de nachten’ van je overneemt als nieuwbakken ouder. Mijn vriendin had jaren geleden al een zogenaamde nachtnanny. Ik weet nog goed dat ik bij haar was en er rond 21:00 uur werd aangebeld. Het was de night nurse. Ik was blown away. Wat? Iemand die ’s nachts voor je baby komt zorgen? En jij kan gewoon gaan slapen?
Ze was net bevallen van een tweeling en manlief was vaak voor zijn werk in het buitenland. Ik voelde dat ik als moeder van een eenling hier niet over mocht oordelen, maar toch vond ik er op dat moment echt heel veel van. Hier konden zelfs de Kardashians nog een puntje aan zuigen. Dit deed je toch niet? Iemand anders voor je kind laten zorgen. Dat hoorde er gewoon bij. Ik was zelf ook net moeder geworden en mijn nachten leken meer op een uit de hand gelopen raveparty. Slaapgebrek was nog een vriendelijke term. Ik sliep gewoon helemaal niet meer.
“Mijn nachten leken meer op een uit de hand gelopen raveparty. Slaapgebrek was nog een vriendelijke term; ik sliep gewoon helemaal niet meer”
Lees verder onder de advertentie
“Je moet gewoon ook gaan slapen als je baby slaapt”, zei men. Tot op de dag van vandaag vind ik dit het meest onzinnige advies dat er in babyland wordt gegeven. Ten eerste zijn er een ziljoen dingen die je nog moet doen. Ten tweede ben je blij dat je even een moment voor jezelf hebt. En ten derde als je dan zogenaamd mee gaat slapen, dan lig je alsnog met een half oor te luisteren of je kleine konijn niet ineens wakker wordt. Nee, deze kan overboord lieve mensen.
Wijsheid
Goed, ze zeggen wijsheid komt met de jaren. En dat klopt. Waar ik bij mijn eerste keizersnede er op de derde nacht in het ziekenhuis pas achter kwam dat ze ’s nachts je baby even naar een andere afdeling kunnen bonjouren, heb ik daar bij mijn tweede keizersnede meteen de eerste nacht op gehamerd. Het was beter als de baby bij mij bleef, vond de verpleger. Nou ik vond het beter als ik na een zware buikoperatie een nacht kon slapen. En nee, dat is niet egoïstisch. Dat is selfcare zodat je sneller aansterkt om thuis goed voor je kleintje te zorgen. Vandaag de dag moet ik mijn 13-jarige lieverd in het weekend om 11:30 uur haar bed uitsleuren. Tja, het kan verkeren, dus houdt vol lieve ouders.
Lees verder onder de advertentie
Feest
En toch hè, als ik het allemaal opnieuw zou mogen doen en de financiën laten het toe, want zo’n nachtnanny zit niet in het basispakket, dan zou ik mezelf én mijn partner dit 100% gunnen. Dat is toch feest! Dat er iemand aanbelt op het moment dat jij na een lange dag ongeveer door je hoeven zakt. Afkolven die boel en hoppa je bed in. Waar kan ik tekenen?
Moraal van dit verhaal is eigenlijk het volgende; wijsheid is doen waar jij je goed bij voelt. Een baby krijgen is funest voor je slaap. Oordeel zacht of liever helemaal niet. #notetoself
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.