Patricia heeft wat uit te leggen thuis: ‘Zal mijn man me begrijpen?’

24.09.2021 04:42
Patricia van Liemt topstory

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Tuurlijk heb ik wel eens getwijfeld. Haven’t we all?
 

De eerste keer

Mijn allereerste keer was bijzonder. Uit het boekje. Geen pijn en er was vertrouwen. Ik had me erop voorbereid, in hoeverre dat dan ook echt kan. In mijn tijd werd er niet over gesproken en op school werd er meer gefocust op rekenen en taal. Als je vragen had, dan moest je de antwoorden elders zoeken. Zo simpel was het.

Thuis werd er bij ons ook al niet veel over gesproken. Het onderwerp werd niet perse geschuwd, maar het onvermijdelijke karakter van de daad, maakten mijn ouders ietwat nonchalant: op een dag zou het wel gebeuren, zolang ik maar voorzichtig was. Ik sprak erover met vriendinnen en de meesten hadden het al lang gedaan. Je snapt dat de urgentie om het te doen bij mij steeds groter werd.

Toen het eindelijk zover was, leken de minuten seconden te worden en was het voorbij voordat ik er erg in had. Ik kan me herinneren dat ik het heel spannend vond, maar wel meteen leuk. Het mocht zelfs wat harder…
 

Op een oude fiets

In de jaren die volgden heb ik geëxperimenteerd. Sommigen waren lief, andere juist weer stoer. In mijn late puberty, toen ik een jaar of 20 was, viel ik als een blok voor een wat oudere. Op een oude fiets moet je het leren zeggen ze weleens…

Ik heb er nog een paar gehad voordat ik uiteindelijk de ware tegenkwam. Ik vond hem prachtig en hij was vooral betrouwbaar. Sommigen hadden me in de voorgaande jaren wel eens in de steek gelaten en dat gaat je toch niet in de koude kleren zitten. Maar deze wilde ik houden. Hij was de perfecte match bij mijn ‘zwierige’ karakter. Inmiddels zijn we alweer twaalf jaar samen. Een mijlpaal! De eerste die het zo lang met mij heeft uitgehouden. En dat is wat waard.
 

Lees ook
Moeders over hun seksuele fantasieën >

 

Mijn hart volgen

Maar toen gebeurde het… Een week geleden was ik (eindelijk!) weer eens op een feestje en daar stond ze. Natuurlijk heb ik getwijfeld over wat mijn hart nu echt wilde. Maar vroeger sprak je daar nu eenmaal minder makkelijk over en ik heb mijn gevoelens al die jaren weten te onderdrukken. Maar ik voelde nu, als volwassen vrouw, dat het tijd was om mijn hart te volgen. Dus ik stapte op haar af. Ze stond alleen. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik vond haar prachtig in al haar vormen en het liefst had ik haar die avond direct mee naar huis genomen.

Maar ik had eerst wat uit te leggen thuis. Zou hij mij begrijpen? Die avond nog, toen mijn man en ik in bed lagen, heb ik alles opgebiecht. Mijn groeiende twijfel en mijn oprechte verliefdheid. Zijn reactie zal ik niet snel vergeten, want hij vroeg me of ik haar wilde hebben voor mijn verjaardag. Je snapt: ik kon mijn geluk niet op. Twee weken later stond ze voor de deur en ze was nog mooier dan in mijn gedachten.

Mijn eerste superstoere elektrische fiets…

(Check m’n Instagram voor foto’s…)
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

 

 

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.