Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Het patriarchaat kan soms aanvoelen als een ijzige piemel in je nek. En laten we eerlijk zijn, niemand houdt van een koude piemel. Je kunt het ook vergelijken met een koud lekkend waterflesje dat langzaam je blouse in drupt. Het is een onzichtbare kracht die ons dwingt ons te gedragen op een bepaalde manier en om ons te conformeren aan de normen die zijn opgelegd door de samenleving.
Lees verder onder de advertentie
Ongemakkelijk
Het was voor mij vanmorgen de aanleiding om me weer eens super ongemakkelijk te voelen toen de juf, tijdens de klassenochtend van mijn jongste dochter, vroeg welke ouders er buiten wilden vechten – zoals de Vikingen dat deden, want dat was het thema… (What the hell!)
“Het patriarchaat kan soms aanvoelen als een ijzige piemel in je nek.”
Och en ik vind dit soort ochtenden sowieso al super dubbel. Aan de ene kant vind ik het heel leuk om weer eens te kijken hoe mijn kleine aap erbij hangt in de klas, aan de andere kant vind ik het super awkward. Dat heeft alles met mij te maken hoor. Ik voel gewoon alle ongemakkelijkheid van de ouders onder elkaar. En natuurlijk zitten er een paar ouders bij waarmee je prima vibed, maar de meeste staan heel ver van mij vandaan. En dat bedoel ik echt niet vervelend, maar ik heb op dat moment pas één kop koffie op hè…
Lees verder onder de advertentie
Vechten op het schoolplein
Goed, ik had die ochtend toevallig ook een hele ongemakkelijk zittende kokerrok aan. Eentje die ik al minstens drie jaar niet had gedragen en bovendien van mijn overleden moeder was. Dus licht sentimenteel met maar één cafeïneshot op, zat ik op een kinderstoel te midden van alle andere ouders. Qua kleding stond ik dus bij de vraag van de juf al 1-0 achter, want meer traditioneel en vrouwelijk krijg je het niet. Misschien viel het te verwachten, maar er was niet één vader met een rokje of hakken hakken. En dan wordt er out of the fucking blue gevraagd of ik wil gaan vechten op het schoolplein? Zaten mijn kinderen maar bij Sam Smith op school!
er werden twee vaders geselecteerd. De rest van de ouders en kinderen stonden eromheen, al joelend, deze twee mensen – met een overheersend Y-chromosoom – te motiveren om met elkaar de strijd aan te gaan. Op dat moment heb ik echt een grote dikke vette pleister nodig voor mijn bloedende feministische hart. En dat op een willekeurige vrijdagochtend. Pfff.
Mijn punt is, het is zo gemakkelijk om in de val te trappen van het patriarchaat, zelfs zonder dat we het ons realiseren. We worden gevraagd om ons te gedragen op een bepaalde manier, om ons aan te passen aan de normen van de samenleving. Laten we in godsnaam die ijzige piemel uit onze nekken slaan.
En wie weet, zullen we op een dag lekker gemengd vechten met andere moeders én andere vaders op het schoolplein. Dat zou toch mooi zijn…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.