Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven.
Lees verder onder de advertentie
Is het zorgwekkend dat mijn dochter van 11 al een paar jaar roept dat ze later rijk wil worden? En is het nog zorgwekkender dat ik dat eigenlijk totaal niet erg vind?
Rijk
Aan ieder kind wordt vroeg of laat, meestal door een half vergeten tante of oom op een saaie verjaardag, gevraagd: ‘Wat wil je later worden?’ Ten overstaan van een familielid of twaalf antwoordde mijn dochter op jonge leeftijd al vol overtuiging:‘Rijk.’ Mijn ethische kant schrok zich een hoedje. What went wrong in mijn opvoeding? Ben ik teveel met geld bezig? OMG, ik ben vast veel te materialistisch! En ik maar denken dat ik ze moest behoeden voor de misleidende beauty-industrie, waars al sinds mensenheugenis worden verleid tot een obsessie met perfectie.
Lees verder onder de advertentie
Dagobert Duck
Terug naar mijn kleine Dagobert Duck. Want ja, she is kinda obsessed with money. Waar ik mijn oudste dochter bijna aan haar haren moet slepen om een bijbaantje te zoeken (ze is bijna vijftien!), moet ik mijn jongste juist afremmen. Ze vraagt me bijna dagelijks: ‘Mam, wanneer mag ik gaan werken?’En ik schaam me bijna om dit te zeggen, maar ze heeft al een keer een hoger uurtarief gehad dan ik. Samen met een vriendje deed ze een heitje voor een karweitje in de buurt. Na anderhalf uur kwamen ze terug met… 60(!) euro. Ja, je leest het goed. Holy quacemoly. Dat is veel geld voor een elfjarige.
Lees verder onder de advertentie
”
Ze vraagt me bijna dagelijks: ‘Mam, wanneer mag ik gaan werken?’
An die arbeit
Laatst opperde ik bij mijn oudste dat werken bij de Albert Heijn in het dorp misschien leuk zou zijn. Je had haar gezicht moeten zien. Het was alsof ik Paris Hilton vroeg haar eigen hond uit te laten. Geen enkele mogelijkheid krijg ik haar an die arbeit. Maar mijn jongste zei meteen enthousiast :‘Mam, ik ga wel bij de Albert Heijn werken!’
Na wat speurwerk kwam ik erachter dat werken pas vanaf 13 jaar mag, en dan nog maar beperkt. Mijn oudste herinnerde me eraan dat ze net had geleerd dat kinderarbeid in 1874 werd afgeschaft. ‘Jij bent gewoon een slavendrijver!’ riep ze verontwaardigd. ‘Tot slaaf gemaakte’, mompelde ik als correctie. Maar goed, in de zomer van 2025 is ze aan de beurt. En nee, oppassen telt niet mee. Dat is een lummelbaantje vind ik. Kids in bed stoppen en de rest van de avond zitten ze weer met hun neus in hun telefoon.
Mijn jongste, daarentegen, staat te trappelen. Ze is het soort kind dat met tassen vol statiegeldflessen naar de supermarkt fietst om haar spaarpot te spekken. Haar drang om te verdienen maakt me eigenlijk stiekem ook wel trots.
Trots
Dus vind ik het erg dat ze antwoordt dat ze later rijk wil worden? Nee. Ik vind een gezonde houding tegenover geld wél belangrijk. Zeker voor meisjes. Uit onderzoek blijkt dat vaders nog steeds vaker met hun zoons praten over financiële verantwoordelijkheid dan met hun dochters.
Uiteraard vertel ik haar dat school belangrijk is. Maar ik moedig haar net zo goed aan om het als ondernemer helemaal te rocken. Want eerlijk? Money doesn’t buy happiness, but it sure buys independence…
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).