Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Zeven van de tien keer hoor ik mijn overburen ’s morgens struggelen met hun jonge kinderen. En met ‘struggelen’ bedoel ik dat ze beide keihard huilen als ze om 07:30 uur in de auto worden gezet. Mijn nieuwe overburen zijn beiden tandarts en vertrekken elke ochtend vroeg. Precies op het moment dat ik wat van mijn bijna 45-jarige gezicht probeer te maken met wat make-up. En ik weet (goed, het blijf ook een aanname) dat háár hart net een beetje meer pijn doet dan dat van hem. Gewoon omdat wij, moeders, door onze gecultiveerde maatschappij meer ‘schuldgevoelens’ hebben dan vaders. Ok, ok mega gechargeerd, maar onze parttime cultuur wakkert dat nu eenmaal meer bij ons aan.
Momenteel werk ik zelf ook 36 uur. En ik vecht regelmatig met het gevoel dat ik een ‘slechte moeder’ ben. *wacht, mijn man vraagt waar ik deze week mijn column over schrijf. Het is 10 minuten later…
Dit is wat er gebeurde: Man: ‘Maar is het niet gewoon nature?’ Ik: ‘Nee, want in Scandinavië hangen ze een heel ander model aan zonder parttime cultuur en het is echt niet zo dat alle vrouwen daar zich rot voelen.’ Man: ‘Maar als je kijkt naar het dierenrijk? Daar zorgt het vrouwtje toch ook meer voor de kinderen.’ Ik: ‘Zeker niet altijd. De mannetjespinguïn zit een jaar op het ei, terwijl het vrouwtje jaagt op eten.’ Man: ‘Ja, maar dieren zogen toch bij de moeder.’ Ik: *zucht Ik: ‘Maar dieren worden geboren en kunnen meteen lopen en hebben daardoor minder zorg van alleen de moeder nodig. Wij, mensen, zijn veel meer hulpbehoevend de eerste jaren.’
Lees verder onder de advertentie
En dit, lieve mensen, is zoals het meestal gaat. Zoals mijn man denkt, zo denken de meeste mensen. En dit is ook de reden dat wij, moeders, nog altijd denken de primaire zorgtaken te moeten dragen voor onze kinderen.
“Ik weet dat haar hart een beetje meer pijn doet dan dat van hem”
Bullshit
En dat is bullshit! Baren, yes, dat doen wij. Maar daarna kunnen wij prima de zorg verdelen. Ik ga mijn nieuwe overbuurvrouw snel een keer uitnodigen voor een glas wijn en haar zeggen dat ze een voorbeeld is voor haar kinderen, ook al voelt dat om 7:30 uur vaak niet zo.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.