‘Niemand moet zich bemoeien met de seksuele voorkeur van een kind’

11.11.2020 09:50
niet-bemoeien-seksuele-voorkeur-kind

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).

De reguliere schermtijd bij ons thuis had een afwijkend karakter de afgelopen tijd. De reden mag duidelijk zijn: de Amerikaanse verkiezingen en het Sinterklaasjournaal. Onze televisie staat normaal gesproken vrij weinig aan. Uitzonderingen zijn het Jeugdjournaal en dan vaak nog even een kwartiertje First Dates voordat het grut echt moet gaan slapen. En die vijftien minuten First Dates kan ik iedere ouder adviseren, want het geeft je kind een absolute voorsprong in de seksuele opvoeding.

 

Educatief

Ik vind het programma namelijk vrij educatief voor kinderen. Zo legde ik afgelopen week nog uitgebreid uit wat panseksueel is – ik vermoed dat ik het vocabulaire van mijn man ook meteen wat uitgebreid heb. Twee vliegen in één klap dus, maar dat terzijde.

First Dates is een heerlijk programma. Ik zou wel adviseren om er als ouder naast te gaan zitten, zodat je kinderen meteen al hun vragen kunnen stellen. 

 

Zeester

Dat je als ouder ook niet alles weet, realiseerde ik me toen de term ‘zeester’ voorbijkwam. Een minuut later legde de kandidaat gelukkig uit wat het betekent: het is iemand die in bed op zijn rug gaat liggen en de ander ‘het werk’ laat doen. Hoe ik dat heb vertaald naar mijn 7-jarige dochter? Eigenlijk vrij simpel. Dat als papa ‘s morgens heel vrolijk naar beneden komt en mama de broodtrommels aan het vullen is en papa mama een zoen geeft en mama niet echt reageert, dat mama dan een beetje een soort van zeester is. Mijn kinderen leken het te snappen.

 

Lees ook
‘Waarom het belangrijk is om achter de seksuele gevoelens van je kind te staan’ >

 

Moeite

En toch had ik deze week moeite met het uitleggen van een onderwerp dat ook met liefde en seksualiteit te maken had. De woorden van minister Arie Slob. Zijn uitspraak dat religieuze scholen het recht hebben om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit deed veel stof opwaaien. En terecht.

Na de komma had hij er nog wel aan toegevoegd: ‘Zolang er sprake blijft van een gelijke behandeling van alle leerlingen.’

Ach meneer Slob, misschien bedoelt u het niet eens zo slecht hoor, maar DIT KAN NIET!

Claudia de Breij verwoordde het heel goed in een reactie op deze uitspraak: ‘Wanneer je wordt afgekeurd om wie je bent, voel je je per definitie niet meer veilig.’ En zo is het. Helaas.

 

Liefde kent verschillende gedaanten

Ik raad minister Arie Slob dan ook van harte aan om elke avond First Dates te kijken en dan het liefst samen met zijn volwassen kinderen. Misschien kunnen zij hun vader uitleggen dat liefde verschillende gedaanten heeft. Zonder kleine lettertjes en zonder een getekende verklaring.

 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >