Patricia twijfelt: ‘Haalt het huwelijk wel het allerbeste in ons naar boven?’

29.07.2022 07:30
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Vier dagen per week ben ik ‘alleen’ verantwoordelijk voor de kinderen. Mijn man woont namelijk in het buitenland. Ik zwaai dus voornamelijk met de denkbeeldige opvoedscepter en op een paar dagen per maand na – PMS overload – hebben we een vrij ‘normaal’ huishouden.

En toch, als hij dan thuiskomt na vier dagen afwezigheid, moet iedereen weer even wennen. Wie heeft welke rol? En wat moet er ook alweer gebeuren in die drie dagen quality time? De glas- en papierbak moet worden geleegd, er moet worden gecoacht op het hockeyveld en idealiter is er seks. Voel je die druk?!

Huishouden alleen runnen

Ondanks dat we als gezin elke week een soort reset hebben, vind ik het fijn als hij er weer is. Vooral om het simpele feit dat er dingen worden verplaatst (denk aan borden naar de afwasmachine) zonder dat ik daar wat voor hoef te doen. Als ik doordeweeks in mijn eentje de kinderen op bed leg, staat de vaat nog precies zoals ik het heb achtergelaten.

Ik denk dan vaak aan mijn single vriendin die dit AL-TIJD alleen moet doen. Zij moet altíjd alleen de berichten over opkomende schoolreisjes doorpluizen, zij is altíjd verantwoordelijk voor een maaltijd ’s morgens, ’s middags en ’s avonds, zij moet altíjd de snack- en lunchbox vullen (en verzinnen!), altíjd de verzekeringen regelen, tandarts afspraken inplannen, verjaardagscadeautjes voor vriendjes kopen, het hockeyschema bijhouden en ga zo maar door.

Lees ook – ‘Ik werk en mijn man zit fulltime thuis, want hij heeft een bloedhekel aan werken’ >

Alleenstaande ouders

Heel soms denk ik een glimp te voelen van hoe het is om een alleenstaande ouder te zijn en het lijkt me dus gruwelijk zwaar. Deze column is dan ook een shout out naar alle single parents out there!

Maar ik denk ook dat een partnerschap niet per se ideaal hoeft te zijn. Dat we soms in een huwelijk te co-independent van elkaar worden. Ik hoop uiteraard op een happily ever after, maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik me soms doordeweeks alleen sterker voel. En ik weet dat ik makkelijk praten heb omdat mijn man wel thuiskomt in het weekend, maar toch twijfel ik soms of het huwelijk wel het allerbeste in ons naar boven haalt…

Wil je de columns van Patricia liever luisteren? Dat kan hieronder, op Spotify.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.