Eén op de drie mannen vindt eerlijke rolverdeling thuis ‘niet nodig’

05.05.2022 16:01

De gedachte dat vrouwen voor de kinderen zorgen en het huishouden doen, terwijl de man werkt, is enorm ouderwets. Toch? De resultaten uit een onderzoek van Knab doen ons toch helaas nog een beetje schrikken.

Knab voerde een onderzoek uit onder 1.000 zzp’ers met kinderen of een kinderwens. Daaruit is gebleken dat één op de drie mannen vindt dat de zorg voor de kinderen niet gelijk verdeeld hoeft te zijn tussen man en vrouw.

Eerlijk verdelen

71 procent van de mannen gaf aan dat ze vinden dat de zorg wel eerlijk verdeeld moet zijn. Dat betekent dat alsnog één op de drie het daar niet mee eens is. Dat is nog best een hoog percentage. Maar gelukkig wordt er ook een tegengeluid gehoord. Tegenwoordig vinden mannen het namelijk steeds belangrijker om vrij te krijgen rond de geboorte van hun kind. 42 procent van de vaders die tijdens hun ondernemerschap een kind kregen, gingen in die tijd minder werken. De verwachting is dat dat percentage de komende jaren wel omhoog zal gaan, omdat sinds kort vaders vijf weken geboorteverlof op kunnen nemen.

Geruststelling

Als ondernemende vrouwen zwanger raken, behouden de meesten na hun zwangerschap hun klanten en opdrachtgevers. Dat is een geruststelling voor deze vrouwen. Al is het natuurlijk wel zo dat als dit niet het geval is, dat ook niet best is. Gelukkig wordt er ook in de regelgeving steeds meer rekening gehouden met een gelijke rolverdeling, zoals dus het betaalde verlof voor vaders.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >