‘Geen enkele ouder is perfect. En al helemaal niet op vakantie’

26.07.2022 06:56

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ben jij weleens met een ander gezin op vakantie geweest? En dan bedoel ik bewust. Gepland. Want jullie viben en de kinderen gedragen zich fatsoenlijk ten opzichte van elkaar. Dat werk. Een plan dat vaak ontstaat tijdens een borrel, als de kinderen stiekem de iPhones van tafel jatten omdat het ouderwets laat wordt. Dát zijn bij ons de avonden dat iemand het initiatief neemt en licht beschonken in de groep gooit dat een vakantie samen ‘gezellig’ is. Diezelfde week wordt het plan geconcretiseerd en voordat je het weet zijn er tickets en een chalet geboekt.

Gezellig samen op vakantie

En dan bekruipt mij direct lichte twijfel. Maar ik ben er zelf bij geweest. Want net als met vreemdgaan is er geen excuus: er zijn genoeg beslismomenten aan voorafgegaan. Vervolgens is het moment suprême daar: gezellig samen op vakantie. Alleen heeft Daantje slecht geslapen en is de hele vliegreis een draak. Zijn moeder slaat rustig deel zes open van De zeven zussen en laat Daantje lekker kind zijn. De mannen zijn druk in gesprek en het wachten bij de autoverhuur lijkt drie zomers te duren. O god. Nog twee weken te gaan.

Opvoedskills

Toen Maria en Phaedra baby’s waren en onze vrienden ook baby’s hadden was het allemaal best pais en vree. Er was hooguit wat kritiek op de slaapmomenten van de reisgenoten, maar verder verkeerde je vooral in dezelfde fase van ontdekking en was er een neutraal terrein voor wederhoor over babykwesties.

Maar nu de kinderen ouder worden gaan de opvoedskills meer uiteenlopen. Want Sophietje mag zeggen dat haar ouders stil moeten zijn omdat zij aan het woord is. Bram wil per se een hoofdgerecht dat net zoveel kost als jouw voor- en hoofdgerecht bij elkaar. En Coen wil niet naar bed, want ze hadden een ‘lekker toetje’ beloofd en het verse schepijs van de Italiaanse ijsboer is niet wat hij blieft.

Lees ook – ‘Op vakantie hanteren we een ruimere schermtijd’ >

Zelfreflectie

Buiten het feit dat ik mij verwonder over sommige pedagogische keuzes van mijn vrienden, ga ik overcompenseren op mijn eigen kinderen. Zo van ‘zo moet het eigenlijk’, echt heel stom. Als mijn man en ik ’s avonds in bed liggen roddelen we over de pedagogische missers van onze vrienden. Maar we doen ook een rondje zelfreflectie en vragen ons af welk commentaar zij op ons hebben. Geen enkele ouder is perfect. En al helemaal niet op vakantie. Hallo, voor ons is het óók vakantie.

“Ik ga overcompenseren op mijn eigen kinderen. Zo van ‘zo moet het eigenlijk’, echt heel stom”

Ik krijg een appje van mijn vriendin. Of we zin hebben om samen een weekje weg te gaan. Ik antwoord met ‘gezellig!’ Maar ik voeg er wel meteen aan toe dat we dit jaar een eigen huisje boeken…

Dit artikel staat in de Kek Mama Zomerspecial van 2022.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.