Seksuele voorlichting: ‘Dan komt de ooievaar en die doet prik in je buik’

27.12.2022 07:45
ooievaar Beeld: Shutterstock

De ooievaar prikt vrouwen met zijn snavel en zo krijg je baby’s: wordt het niet eens tijd voor seksuele voorlichting?

Marieke (36), moeder van Jens (6) en Cato (4):

“Aan het eind van haar allereerste dag bij ons informeerde ik bij onze nieuwe oppas hoe ze het had ervaren met de kinderen. Nou, alles was goed gegaan, lieve zoete kinderen, hoor. Alleen één dingetje: Jens had haar gevraagd waar baby’s vandaan kwamen.

Lees ook – ‘De oppas kust onze kinderen op de mond en ik vind dat heel ongemakkelijk’ >

Goede seksuele voorlichting

Ik was stomverbaasd, dit had hij mij zelfs nog nooit gevraagd. Maar de oppas vond het geen enkel punt, sterker nog: ze had het hem even uitgelegd. Ik stond echt met m’n mond vol tanden toen ze dat zei. En eigenlijk vond ik het ook best apart. Normaal zeg je dan toch tegen een kind: vraag dat maar aan papa of mama? Maar goed, het was al gebeurd.

“O gewoon, dan komt de ooievaar.”

Nadat de oppas weg was, informeerde ik bij Jens wat ze hem precies had verteld. Toen zei hij doodleuk: ‘O gewoon, dan komt de ooievaar en die doet zo – prik – in je buik en dan krijg je een baby.’ Ik besloot maar even in grote lijnen uit te leggen hoe het echt in z’n werk gaat, maar dat kon Jens niet bovenmatig boeien.”

Oké het was niet de ooievaar

Veel ouders blijken het best een ingewikkeld onderwerp te vinden, die seksuele voorlichting. Wanneer begin je ermee? Hoe vertel je het? Misschien heb jij al een hele powerpoint aan informatie klaar staan of krijg je bij de woorden seksuele voorlichting alleen maar koude rillingen: een paar extra tips kunnen nooit kwaad.

Seksuele voorlichting gaat meestal in stappen en herhalingen. De meeste kinderen vragen alleen naar antwoorden waar ze aan toe zijn. Dus als je zus bevalt, en je kind vraagt of zijn oom en tante dan gevreeën hebben, kun je eenvoudigweg ‘ja’ zeggen. Als hij meer wil weten, vraagt hij wel door. Zo niet, dan was dit blijkbaar genoeg informatie. De vervolgvraag komt over een tijdje wel weer. Hoe jonger je kind is wanneer jullie over seks praten, hoe kleiner het taboe.

Meer tips voor het geven van seksuele voorlichting aan je kind vindt je hier.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.