Patricia over monogamie: ‘Een vluchtige tongzoen moet volgens mijn vriendin kunnen’

20.01.2023 11:31
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Je mag er een column over schrijven!’, riep ze me na. Mijn gedachten zijn als een bal in een flipperkast, ze worden van links naar rechts getorpedeerd. Ik weet oprecht niet wat ik van haar betoog moet denken en of ik er überhaupt wel iets van mág vinden.

In de war

Ik neem je even mee in wat mijn vriendin mij zojuist vertelde, maar schets eerste even een beeld; ze is moeder en heeft een liefdevolle relatie. Maar na jaren samen te zijn, hebben ze beiden opgebiecht dat zoenen met een ander misschien wel voor wat extra prikkeling in hun leven zou kunnen zorgen. Geen seks, maar een keer een vluchtige tongzoen op een festival moet kunnen. Terwijl mijn vriendin de basisregels verder aan mij uitlegt, zie ik dat er meer aan de hand is. Ze straalt wel, maar op een iets wat ongebruikelijke manier… ‘Hij heeft dus nu als eerste van ons twee gezoend’, vervolgt ze. Alleen was het niet op een festival, maar in onze eigen stad met een bekende. Ik hang aan haar lippen als een ramptoerist. ‘Maar’, zegt ze ‘We zijn verliefder dan ooit’. Ik ben ik de war en gelukkig ziet mijn vriendin ziet dat ook. Ze legt uit dat hij geschrokken is. Bang om haar te verliezen omdat hij de regels niet goed heeft geïnterpreteerd. Maar nu blijkt dat deze hele gebeurtenis hun wel weer een diepe verbinding met elkaar heeft opgeleverd. Veel seks en even alleen oog voor elkaar.

Lees ook – ’Ik verstop mijn vibrator al jaren angstvallig achterin de kast’

Nieuwe norm?

Mooi. Maar mijn gedachten schieten nog steeds alle kanten op, want moet ik dat dan nu ook voorstellen aan manlief? Zou dit de nieuwe norm moeten worden? Ik bedoel monogamie stamt uit een kapitalistisch verleden en ik ben an sich meestal wel voor verandering. Hoe dan ook: er is  geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat open relaties per definitie schadelijk óf goed zijn, maar ik denk dat bij elke relatie het succes afhangt van de communicatie, het vertrouwen en de wederzijdse afspraken die twee mensen met elkaar maken. Ik geef mijn vriendin een knuffel en ga huiswaarts met monogamie én een column als doel.

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.