Presentatrice Nicolette Kluijver is moeder van Isabella en de tweeling Ana Sofia en Jesse.
Lees verder onder de advertentie
M’n moeder maakte er in de decembermaand echt altijd een feestje van en ik doe dat nu ook. Ik ga helemaal los. Het huis versieren, pakjes onder de boom, lichtgevende rendieren in de tuin, nepsneeuw (waar je het hele jaar nog van kunt nagenieten) en zelf mogen ‘koken’ op de gourmetplaat.
Lees verder onder de advertentie
Ondanks dat ik vegetarisch eet ben ik echt een ambassadeur voor gourmetten. Ik maak er een heus feestmaal van, en na elk gerecht een pakje uitpakken: dat is nog eens een leuke traditie, toch? Al ontdekte ik laatst op mijn werk dat niet iedereen van de bakplaat is. Ik vertelde over mijn lievelingsdecembertraditie en toen zei een collega: “Dat gourmetten is zo ordinair.” “Net zo fout als een kersttrui met print”, riep een ander (oeps, die koop ik dus ook voor mezelf en de kinderen).
Gourmetten
In de ogen van de fijnproever is gourmetten dus maar een ordinaire traditie. Je kleren gaan stinken, waar zijn de gangen gebleven?, en een hele avond spetteren boven die plaat… je moet het maar willen. Voor mij gaat gourmetten vooral om het gemak voor mijn kinderen die enthousiast zelf champignons en kaaseitjes bakken. Oké, het is geen crusty kalkoen, maar gezellig is het zeker!
Lees verder onder de advertentie
Al ga ik nu toch aan mezelf twijfelen. Tijdens het kerstdiner is het hoofdgerecht vaak hét pronkstuk van de avond en mijn kinderen gaan zich dus herinneren dat dat bij ons een pannetje is met je zelfgebakken groenten met zelfgesmolten kaassaus. Maar als ik ze een viergangendiner probeer voor te schotelen zijn ze binnen een halfuur klaar met eten – en dan hebben we de rest van de avond nog voor de boeg.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich tradities beter herinneren dan de dagelijkse rituelen. Dus dat jaarlijkse gedrag van mij is niet alleen gezellig, maar heeft daadwerkelijk nut. Good memories! De kerstboom optuigen, al swingend op mijn wollen sokken door de woonkamer met Mariah Carey op, de zelfingevulde kerststal met Barbie als Maria, de oliebollen die na een dag zo hard zijn dat niemand ze meer eet, maar het staat wel gezellig op tafel… dikke kans dat mijn kinderen later ook met hun eigen kroost gaan gourmetten. Ordinair of niet, ik hou me aan mijn traditie. En als ze die voort zetten hoop ik dat ze dat zullen doen bij mij… oma Nicolet Gourmet.
Boys moms weten: zoons kunnen heftig zijn. Zo ook het zoontje van Frida, toen ze op vakantie was in Kroatië met haar gezin. Hij legde eigenhandig het hele zwembad plat. Per ongeluk.
Elke ouder weet: er komt een moment en dan pikt je kind iets op wat ie absoluut niet had mogen horen. Zo liet de vijfjarige Hugo op een subtiele, maar duidelijke manier weten hoe zijn vader over bepaalde collega’s denkt.
Met twee gezinnen op vakantie, hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dachten Anna en haar man. Dat viel tegen, bleek toen ze eenmaal in Frankrijk gearriveerd waren.
Toen Rosie een baby was, vond ik uiteten gaan best een uitdaging. Nu ze twee is, valt het nog niet altijd mee. En dat heeft niet alleen met het kind te maken.
Wanneer je de eerste bent in je vriendengroep die moeder wordt, vergt dat wat aanpassingsvermogen van de rest. Een vaardigheid die niet iedereen even goed onder de knie heeft. Dat bleek wel, toen een vriendin van Noëlle met dit kraamcadeau op de proppen kwam.
We bereiden ons maandenlang voor op dé grote dag: de bevalling. Bevalplan? Check. Pufcursus? Check. Maar van presentatrice Shelly Sterk mogen we ons best vaker focussen op de periode ná de geboorte, het herstel: “Je lichaam is de volgende dag echt niet klaar voor een wandeling van tien kilometer achter de kinderwagen.”