Marit: ‘Wat mijn man nú weer heeft aangeschaft…’

04.12.2023 09:41
Beeld: Laurens Eggen

Marit Haegens-­Brugman is ­getrouwd met Dylan en moeder van Nami (6 maanden).

Mensen, wat mijn man nú weer heeft aangeschaft: een anti-choke apparaat. Dit is een soort wc-ontstopper die je op de mond van je kind kan zetten als hij of zij zich verslikt heeft. Dit is allesbehalve een overbodige luxe volgens papa. Want sinds zij crackers en brood mag komt het regelmatig voor dat vader met klotsende oksels op de rug van zijn dochter moet slaan.

Lees ook – ‘Ik kan mijn dochter niet bijbenen, nu al niet’ >

Tikkie minder curling

We letten even niet op als we in een restaurant zitten te lunchen en het volgende moment zien we dat onze dochter een papieren servet heeft aangezien voor cracker. Ze begint te kuchen, want dat karton op haar tong smaakt natuurlijk nergens naar. Had ik haar ook kunnen vertellen. ‘We worden steeds slordiger als ouders Marit,’ hoor ik mijn man zeggen. ‘Onzin, we zijn gewoon iets minder fanatieke curling ouders geworden,’ breng ik positief. ‘Zie het zo: in plaats van zo’n gladde bezem gebruiken we nu een hark om het ijs vrij te maken. Ze komt vooruit, maar wel met wat hobbels.’

Eerste hulp

Mijn man kijkt me vreemd aan. Ikzelf ben ook niet helemaal content met mijn vergelijking. ‘Het grootste gevaar is dat ze net zo’n boef wordt als haar moeder.’ Daar heeft hij een punt. Ik heb me ooit flink in tandpasta verslikt. En heb ooit een barbieschoentje zo diep in mijn neus gestopt dat mijn moeder met mij naar de dokter moest. Nu keek de dokter daar niet zo van op. Hij had bij de eerste hulp wel gekkere dingen uit heel ander soort gaten gehaald. En mijn moeder moest een keer speelgoedbloemetjes in mijn poep tellen om zeker te weten dat het complete playmobileboeket dat ik voor maaltijd had aangezien uit mijn lichaam was.

“Hij had bij de eerste hulp wel gekkere dingen uit heel ander soort gaten gehaald”

Natuurlijk hoop ik deze dingen als moeder ook niet mee te maken. Maar de kans dat Nami ooit iets overkomt is 100%, helaas. De kans dat je haar daar niet volledig voor kan beschermen is ook 100%, helaas. Toch is zo’n anti-choke apparaat natuurlijk een geschenk als je het ooit nodig hebt. Dus kom ik zelf met het idee of we er niet ook één voor in de auto moeten hebben. Mijn eigen hark is weer een gladde bezem geworden. Nee, het blijft een slechte vergelijking.