‘Ik kan mijn dochter niet bijbenen. Nu al niet’

19.11.2023 07:54
Beeld: Laurens Eggen

Marit Haegens-­Brugman is ­getrouwd met Dylan en moeder van Nami (6 maanden).

Ik kan mijn dochter niet bijbenen. Nu al niet. En dat terwijl ze nog geen stap heeft gezet. Deze dame heeft zóveel energie, dat ik me afvraag of ze niet wat genen heeft gekregen van een stuiterbal. Thuis op de mat spelen is haar grootste nachtmerrie. Het liefst is zij non-stop op pad. Stel je een baby voor met backpack en voilà: mijn dochter.

Ik zie haar al liftend naast de snelweg zitten, met een bordje omhoog: ‘als het maar niet thuis is’. Als het aan haar ligt, heeft ze in haar eerste levensjaar minstens iedere maand een nieuw land bezocht. Ik probeer haar uit te leggen dat ze zich van deze vakanties later toch niets meer herinnert, maar ik weet niet of dat doordringt.

Met gemak 10.000 stappen

Toch lijkt het hier best op een vakantie: mama gedraagt zich als een compleet camping-animatieteam met iedere 24 uur een nieuw dagprogramma. Exclusief minidisco-dansjes, daar heb ik echt Italiaanse zon voor nodig. Maar verder kun je je kind rustig bij mijn solo animatieteam droppen: gisteren zijn we ’s ochtends gaan wandelen, daarna hebben we opa en oma bezocht, ’s middags gingen we naar de dierentuin en we eindigden in een restaurant.

“Voordeel: door haar haal ik tegenwoordig met gemak 10.000 stappen”

Wij waren gesloopt, zij dik tevreden. Ik vind het ook niet gek, want alle kilometers die worden afgelegd zijn voor ondergetekende. Voordeel: door haar haal ik tegenwoordig met gemak 10.000 stappen. Volgend jaar geef ik ons samen op voor de Nijmeegse vierdaagse. Dan heb ik vier dagen een vrolijk kind. Zij een moeder vol met blaren.

Lees ook – Low budget (en soms zelfs gratis) uitjes met kinderen >

Blije baby, blije mama

En ja, je zou kunnen zeggen: ‘Waarom doe je dat jezelf aan? Je kind mag zich toch ook wel wat vervelen en huilen?’ Ja, dat klopt. Maar als je als moeder merkt dat je dochter van veel prikkels relaxter wordt en veel beter slaapt, dan doe je dat. Blije baby = blije mama. En heel eerlijk, die genen zijn natuurlijk niet afkomstig van een stuiterbal. Ze lijkt verdomd veel op mij. Maar zij heeft zelf nog geen kind, dus daarom nog net iets meer energie.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.