‘Hoe zijn mijn ouders groep vier doorgekomen zonder Google?’

30.11.2021 06:02
Mariëtte Middelbeek Beeld: Nine IJff

Mariëtte Middelbeek is columnist en mamavlogger voor Kek Mama en auteur. Samen met haar man Erik heeft ze zoon Casper en dochter Nora.

Ik vind het momenteel zo leuk in groep vier. Nou ja, ík niet, want ik heb die klas al een tijdje geleden achter me gelaten en weet niet meer of ik er zelf echt wat van vond. Wel herinner ik me een fenomeen dat ‘krantenkring’ heette en waarbij je een artikel uit de krant moest voordragen en uitleggen. Bibberend en bevend, althans ik, want spreken voor een groep was destijds niet echt m’n ding. Nu Casper in groep vier zit, heb ik ontdekt dat krantenkring verleden tijd is, maar dat er leuke dingen voor in de plaats zijn gekomen.
 

Nieuwsbegrip

Neem nieuwsbegrip. Casper is van het leer-type ‘wat kan ik ermee’ en ziet derhalve niet het nut in van rijtjes met sommen. Heb je er een gemaakt, staat er weer een nieuwe — daar begint-ie dus liever niet aan. Maar met nieuwsbegrip is het een ander verhaal. Ineens leert hij dingen over de wereld en de mensheid en daar leeft hij van op. Ook kwam onlangs het brein voorbij. ‘Ja, kijk mam’, doceerde hij ’s avonds in bed. ‘Je hebt dus je hersenen en dan heb je zo’n soort flap. De hersenflap. En die is belangrijk.’ Hersenflap. Weer wat geleerd.
 

Lees ook
5x geniale vragen die alleen kinderen kunnen stellen >

 

Antwoorden

Elke avond kijken we – in het kader van nieuwsbegrip – nu het Jeugdjournaal en levert mijn kind knikkend en wel commentaar dat, zo zeg ik niet geheel objectief, best wat hout snijdt. Over de vulkaanuitbarsting op Gran Canaria bijvoorbeeld en zelfs over het kabinet. Ook vliegen de vragen me om de oren, waarbij ik vooral heb geleerd dat ik schrikbarend weinig antwoorden heb.

‘Als de koning de belangrijkste man van Nederland is, wie is dan de minst belangrijke?’ ‘Is een beperking echt een beperking?’ (Hier waren de paralympics in volle gang.) ‘Wat is het nut van een vulkaanuitbarsting?’ ‘Wat is het kleinste land ter wereld?’ ‘Hoeveel sterren zijn er?’

Ik vind het mijn ouderlijke plicht om elke vraag van een antwoord te voorzien en zoek het allemaal uit op internet, waarbij ik me meer en meer afvraag hoe mijn ouders dat vroeger deden. Voor krantenkring had je misschien alleen een krant en een schaar nodig, maar hoe zijn zij de rest van groep vier doorgekomen zonder Google?
 

Deze column staat in Kek Mama 14-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.