Mijn tienjarige dochter kijkt op school naar het Jeugdjournaal. Ze heeft er nachtmerries van. Ze droomt bijvoorbeeld dat er oorlog is en dat ze in een bootje moet vluchten.
Lees verder onder de advertentie
ELS EN DO: “Toen de tantes klein waren, wisten ze niet eens dat er erge dingen op de wereld gebeurden. Omdat het Jeugdjournaal nog niet bestond. Ze mochten alleen naar Thierry de slingeraar kijken en dat vonden ze al eng genoeg.
Veel meer leuke dingen dan nare
Uw dochter groeit echter op in een wereld waarin niemand het nieuws kan ontlopen. Ze moet ermee om leren gaan. Daarom is het goed dat ze het Jeugdjournaal in de klas ziet waar ze erover kan praten met de leerkracht en leeftijdgenootjes. Vertel haar dat er veel meer leuke dingen gebeuren op de wereld dan nare. Maar dat het journaal veel te lang zou duren als het daarvan verslag zou doen. Ooit heeft iemand bepaald dat er vooral problemen in het journaal moeten komen. En dan ook nog problemen die niet al te vaak voorkomen, anders is het geen nieuws.
Lees verder onder de advertentie
Het lijkt alleen erger
Maak uw dochter weerbaar. Stel haar voor een boze brief te schrijven aan premier Rutte of president Poetin. Of laat haar geld inzamelen voor bootvluchtelingen. Er zijn veel mensen die dit soort acties bedenken. Mede daardoor is het nog nooit zo veilig op de wereld geweest als nu. Er worden minder moorden gepleegd dan vroeger, er zijn minder oorlogen, er is minder armoede en honger. Het lijkt alleen erger omdat we weten wat er op de hele wereld gebeurt. Bij zeven miljard mensen. Doordat er smartphones zijn en internet. “Racisme wordt niet erger, het wordt nu alleen gefilmd”, zegt de zwarte Amerikaanse filmster Will Smith terecht.
Lees verder onder de advertentie
De meeste mensen zijn lief en eerlijk en bedoelen het goed. Dat weet tante Do omdat ze vaak spullen vergeet in de trein of in de bus. Die worden meestal door onbekenden naar de afdeling Gevonden Voorwerpen gebracht. Maar dat komt dus niet in het journaal.”
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.