21 dingen die je denkt als je een vakantie met kinderen boekt

03.01.2017 15:06
Mariëtte Middelbeek

Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: een vakantie met kinderen boeken. Ooit haar favoriete moment van het jaar (als in: pre-kinderen), nu een ingewikkelde zoektocht.

1. Oké, even denken: wat zijn de eisen? Ver weg, avontuur en zon. O nee, dat was vroeger. Dichtbij, geen gedoe en zon. Maar geen Nederland. Want: geen zon. Dichtbij genoeg, geen gedoe en zon.

2. Hoewel, zon… Ook weer niet te warm. Niet veertig graden en nul wind ofzo. Maar ook niet dat het wisselvallig is. Ik haat wisselvallig. Dat betekent altijd dat het 85% van de tijd regent en de rest van de tijd bijna regent.

3. Dat is echt de hel met kinderen.

4. Strand moet er ook zijn. Met zand dan, geen stenen ofzo. En niet van die hoge golven want dan worden de kinderen natuurlijk meegesleurd. Wel lekker warm water dus geen koude golfstroom.

5. Ik weet helemaal niet waar wel en geen koude golfstromen zijn. Zijn er koude golfstromen in de Middellandse zee? Want ik wil eigenlijk wel naar de Middellandse Zee.

6. Dat kan toch geen bron van koud water zijn. Zo’n lieflijk zeetje. En: geen hoge golven.

7. Ik wil wel naar Spanje. Ik hou van Spanje. Zuid-Spanje, want: zongarantie.

8. Maar: ver weg. Dan moeten we vliegen. Kunnen we niet beter met de auto naar Frankrijk?

9. Hoewel, nee. Dat was vorig jaar echt een drama. Met de auto naar Limburg is eigenlijk al te ver. Dan maar vliegen met kinderen?

10. Goed, vliegen dus. Naar Spanje. Alvast één beslissing genomen.

11. Nu nog een vakantiehuis. Even kijken, dit is een handige site. Kun je allemaal eisen aanklikken.

12. Children welcome, waterfront, beach, pool, garden, in a town, near a city, washing machine, dishwasher, internet…

13. Hm, best veel. Misschien toch wat minder kritisch worden. Maar ja, ik wil wel een zwembad. En een wasmachine. En dichtbij het strand. En bij de stad. En… nou ja, alles.

14. O, dit huis ziet er wel leuk uit. Hoewel, nee, laat maar, geen hekje voor het zwembad. Ooit zei ik zoiets als ‘nou, dan kun je je kind toch gewoon in de gaten houden, en die ‘m bandjes om, al dat praktische gezeur’. Maar toen had ik nog geen kind. En ik wil natuurlijk ook wel een beetje vakantie.

15. Volgende. Ha, een zwembad met een hek. Maar wat is dit… Een terras naast een afgrond en geen hekje maar een lavendelstruik als afscheiding? Zijn die mensen gek? Volgende!

16. Oké, hier is een hek, maar volgens mij… even inzoomen… ja hoor, dat líjkt wel een veilig hek, maar ondertussen kan Nora daar dus gewoon tussendoor klimmen. En dan valt ze zo van die berg af. Man, ik word al naar bij het idee.

17. En dit dan. In een gated community, met meerdere huisjes. En gezinnen. Een speelkameraadjes. Maar dan heb je weer geen hek om je terras en zul je zien dat ik de hele dag de kinderen moet gaan zoeken op dat park. Nee hoor, ik wil wel een beetje vakantie.

18. Misschien is dat trouwens sowieso van de baan als je kinderen hebt. For old times sake neem ik nog boeken mee, maar eigenlijk is dat net zoiets als oude jurkjes bewaren in de hoop dat je ze nog gaat passen. Post-kinderen is het toch een beetje anders.

19. Niet minder, maar anders. Ook leuker, trouwens. Ik zie ze nu al zitten, met hun zonnepetjes op het strand, en die geweldige zwembroek die ik voor Casper heb gekocht en die jumpsuit voor Nora die ze hopelijk dan past want het is toch altijd een beetje gokken met de maat en hij was in de uitverkoop dus ben je sowieso een dief van je portemonnee als je hem niet koopt.

20. Hé, dit is trouwens best een mooi vakantiehuis, wat ik hier dus even tussendoor vind: zwembad met een hekje, dicht bij het strand, groot afgesloten terras, buitenbarbecue zodat de man ook gelukkig is…

20. Deze wil ik. Deze MOET ik. NU.

21. En er is ook nog een kinderstoel. Maak me gek. Waar kan ik boeken?