Column Malu: ‘Les één als je zwanger bent: Google is een angstzaaier’

18.04.2018 11:15
hoe-zelf-weeen-opwekken

Het is het favoriete (zomer)drankje van Kek Mama’s Malu, maar nu ze dik 32 weken zwanger is laat ze dat glas bitter lemon liever staan. Je weet maar nooit…

Toen ik afgelopen week op het terras van de eerste zonnestralen genoot, sloeg ik vriendelijk af. Normaal kan ik liters op, maar sinds ik heb gelezen dat bitter lemon (vroegtijdig) weeën kan opwekken, bestel ik liever een watertje.

 

‘Dat vergeef ik mezelf nooit’

Gek eigenlijk, want ik dacht altijd dat ik me niets zou aantrekken van die goedbedoelde tips die op internet voorbijkomen. Frambozenbladthee om je bevalling op te wekken? Ananas? Een flink potje seksen bij volle maan? Pittig eten? Veel bewegen? Allemaal onzin. En toch laat ik me door die bakerpraatjes beïnvloeden, want stel dat ik er lak aan heb en ik met 32 weken wél ineens veel te vroeg weeën krijg: dat vergeef ik mezelf nooit.

 

‘We maken elkaar gek’

We maken elkaar gek. Of ik mezelf, vooral. Bijvoorbeeld die keer dat ik de trein bijna miste en een sprintje moest trekken. Nu is m’n conditie sowieso al niet om over naar huis te schrijven, maar toen ik ‘m op een haar na haalde en vervolgens steken in mijn buik voelde, kreeg ik al stressvlekken in m’n nek. Gelukkig trok de buikpijn weg, maar ik dacht wel: fuck die trein. De volgende keer wacht ik wel een kwartier langer. 

 

Lees ook
Column Malu: ‘Een week lang kraamhulp over de vloer? Ik kreeg de kriebels bij het idee’ >

 

‘Mijn eerste zwangerschap’

Wie weet komt mijn angst voort uit het feit dat de baby al redelijk laag ligt, of dat het mijn eerste zwangerschap is, maar ik probeer mezelf sinds deze week voor te nemen niet meer te Googelen. En vooral: GEEN fora over zwangerschappen, bevallingen en alles daaromheen te lezen. Want waar de een zegt dat je je weeën écht niet zelf (zonder medische hulp) kunt opwekken, houdt een ander bij hoog en laag vol dat haar kind oprecht kort na een wilde nacht met haar partner werd geboren. Voor mij is duidelijk: Google is een angstzaaier, punt.

 

Wil je na 40 weken bevallen, maar maakt je kind geen aanstalten? Wie weet heb jij wél wat aan onderstaande tips. Proberen kan altijd, maar wij waarschuwen alvast: ze zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Ananas of bitter lemon
In deze producten zit de stof Kinine en die zou weeën opwekken. Overige dingen die worden aangeraden zijn het drinken van frambozenbladthee of het eten van bruine bonen. Overigens moet je wel enorme hoeveelheden innemen als je wilt dat dit werkt, en of dat nou zo gezond is…

Pittig eten
Een andere theorie is dat pittig eten de baarmoeder zou stimuleren en weeën opwekt.

Acupunctuur
Van een acupunctuursessie schijnt de stof oxytocine vrij te komen waardoor je weeën ook op gang kunnen komen. Dit is natuurlijk niet iets wat je thuis moet uitproberen, maar door een professional zou moeten laten doen. Voorwaarde hierbij is wel dat je baarmoedermond al rijp moet zijn voor de bevalling.

Tepels stimuleren
Als je je tepels masseert, komt er ook oxytocine vrij. Dit stofje zou kunnen helpen om de bevalling op gang te brengen. Goed om te weten: je moet dan wel minstens een kwartier tot drie uur per dag aan je borsten zitten.

Seks
Tijdens seks gieren de bevallingshormonen door je lijf: in het sperma van je partner zit het hormoon prostaglandine en dit maakt de baarmoedermond zachter en rijper en tijdens een orgasme komt er oxytocine vrij, een essentieel hormoon voor de bevalling. Het zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken wat stimulerend kan werken om de weeën een zetje te geven. Heb je al gebroken vliezen? Dan mag je geen seks meer hebben in verband met infectiegevaar.

Veel bewegen
Als je veel beweegt, met name traplopen en dansen, schijnt je baby makkelijker in te dalen. Ook komt er meer druk op je baarmoedermond te staan, die daardoor sneller week wordt. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >