Lilian over hokjesdenken: ‘Dat mijn zoon niet kan kiezen tussen de Hulk en een unicorn, vindt de buitenwereld blijkbaar vreemd’

21.05.2023 08:00
Beeld: Kyra, HashtagK

Ik merk dat ik het lastig vind dat ik meer vooroordelen in me heb dan gedacht. Sinds ik moeder ben, vallen ze steeds meer op en spot ik ze ook bij anderen.

De ene keer zeg ik er wat van, de andere keer laat ik het gaan. Niet omdat ik er niets mee wil doen, maar vooral omdat het me dan zó overdonderd, dat ik op dat moment niet weet wat ik ermee moet.

The Incredibles én Frozen

Waar ik moeite mee heb, zijn mensen die veel met kinderen werken en ze dan tóch in een hokje duwen. Ik heb een zoon en dat brengt veel dino’s, Lego, auto’s, superhelden en gereedschap met zich mee. Daar kiest hij zelf voor, wij zijn altijd vrij geweest in keuzes maken. Voor zijn nieuwe kamer heeft hij zelf gekozen en dat gaat van vliegtuigen tot Pokémon en een zelfgemaakte dromenvanger. Op Disney+ kijkt hij zowel The Incredibles als Frozen en kiezen tussen de Hulk en een unicorn vindt hij echt moeilijk. Blijkbaar vindt de buitenwereld dat vreemd.

‘De dokter bladerde direct langs een plaat van Elsa en My Little Pony, omdat dat ‘echt voor meisjes is.”

Bij het consultatiebureau mocht Nox een kleurplaat kiezen. De dokter bladerde direct langs een plaat van Elsa en een eenhoorn van My Little Pony, omdat dat ‘echt voor meisjes is’. Nog zo’n voorbeeld: het speeltje bij het kindermenu. Nox en ik haalden onze bestelling op, en het meisje achter de kassa zei: ‘Ik had niet gezien dat u met een jongetje was, ik pak wat anders’. Bleek dat er voor jongens een gewoon vliegtuig was en voor meisjes een eenhoornvariant. Dit keer liet ik mij niet overrompelen en liet ik Nox zelf de keuze maken. Hij koos voor de eenhoorn en het kassameisje was lichtelijk verbaasd. Tja, kinderen kunnen prima zelf kiezen en ze kiezen niet altijd wat jij verwacht.

Lees ook: ‘Diep in mijn hart, als ik heel eerlijk ben, had ik graag een dochter gekregen’

Zoon is gek op tutten

Laten we zorgen dat ons kind zichzelf kan zijn, met welke keuze hij of zij ook maakt. Dat is iets wat ik mezelf heb moeten aanleren. Mijn zoon is namelijk gek van getut in de badkamer. Het liefst kruipt hij in mij als ik mijn make-up doe. Nox vroeg op een gegeven moment of hij dat ook mocht. Eerst hield ik dit tegen, ik vond het niets voor jongetjes. Wat zou iedereen daar wel niet van denken? Tot ik nog eens goed naar hem keek, terwijl hij naast me stond.

‘Dat is precies wat ik voor mijn zoon wil: een mooie, onbezorgde jeugd waarin hij zich kan ontwikkelen zoals hij echt is.’

Nox deed toen precies hetzelfde wat hij ook doet als Charles aan het klussen is: hij doet ons na. Hij wil net zo zijn als wij. Dat is ook wat hij zelf bevestigde toen ik het aan hem vroeg. Dus kreeg hij een ongebruikte make-upkwast van mij. Een kwast zonder make-up, maar waarmee hij me wel na kon doen. Mijn zoon heeft een eigen lippenbalsem en toen we naar Comic Con gingen, droeg hij gouden sterren op zijn gezicht. Onze Nox vond zichzelf prachtig, was intens tevreden en het paste ook nog eens uitstekend bij zijn Spider-Man-outfit.

Ik ben van mening dat bovenstaande allemaal niets met geslacht te maken heeft. Het is een interesse van kinderen die goed naast andere interesses kan bestaan. Dat is precies wat ik voor mijn zoon wil: een mooie, onbezorgde jeugd waarin hij zich kan ontwikkelen zoals hij echt is.

Lilian Finn (31) is auteur, spreker en designer. Ze is getrouwd met Charles en moeder van zoon Nox (4). Meer columns van Lilian lees je op LilianFinn.nl.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.