‘Diep in mijn hart, als ik heel eerlijk ben, had ik graag een dochter gekregen’

25.04.2023 11:12
Beeld: Kyra, HashtagK

Een brief aan de dochter die ik niet heb

Oh mijn Leia,

Wat had ik je graag ontmoet. Jouw haartjes gevlochten, ruches op je jurk glad gestreken en jouw kleine teennageltjes gelakt. Je zien groeien van een baby naar een dame. Afwachtend of je net zo graag zou willen tutten als ik of juist niet. Of je gek van dino’s, superhelden en unicorns zou zijn, zoals je broer Nox, of echt een Disneyfan en alle prinsessen bij naam kent. Het maakt me niet uit waarvoor je had gekozen, net zoals het voor Nox niet uitmaakt. Vooral lekker jezelf zijn is belangrijk. Maar diep in mijn hart, als ik heel eerlijk ben, had ik graag een dochter gekregen.

Noem het een gevoel. Noem het een wens. Niet dat ik het anders had gewild, dan dat het nu is. Mijn zoon is mijn hartendief en we zijn gek van en met elkaar. Niet meer weg te denken uit mijn leven en een jongetje brengt ook prachtige avonturen met zich mee. Alleen, mijn hart jeukt naar hoe het had kunnen zijn. Het niet weten hoe het is om een dochter te mogen krijgen, heeft kleine gaatjes in m’n hart geprikt. 

Maar weet je Leia, nu mijn zoon groter wordt, worden de gaatjes steeds een beetje gevuld. Door hem, de band die we hebben en in de activiteiten die we doen. Maar ook door de fantastische meiden in zíjn leven. 

Lees ook – Hierom hou ik het bij één kind (en stuit ik vaak op weerstand)

Door de tweelingzussen uit zijn klas, die tijdens een oppasmiddag tegen me aan komen hangen terwijl we een film kijken. De meiden op de BSO die vertellen dat ik coole nagels heb. De meiden uit groep acht die hun sportverhalen over de bevrijdingsloop met mij delen. Stuk voor stuk prachtige dochters. Niet de mijne, niet de Leia die in mijn hoofd zat. Maar zonder dat deze meiden het weten, maken ze mij gelukkig door me een glimp te geven in het leven van een meisjeskind in deze wijk waar ook mijn Nox op mag groeien. 

“Het niet weten hoe het is om een dochter te mogen krijgen, heeft kleine gaatjes in m’n hart geprikt”

Dag mijn lieve droom. Je gaat geen werkelijkheid worden. Maar het echte leven staat voor de deur, inclusief de meest bijzondere en fijne kinderen die een plekje in mijn hart krijgen. En daar maak ik graag ruimte voor.

Lilian Finn (31) is auteur, spreker en designer. Ze is getrouwd met Charles en moeder van zoon Nox (4). Ze schrijft open en eerlijk over wat haar bezighoudt op LilianFinn.nl.