‘Sta ik dan, met koude voeten in de tuin om gortdroge eieren te verstoppen’

09.04.2023 06:00
Laura Hogendoorn Beeld: Nine IJff

Laura Hogendoorn is hoofdredacteur van Mamaplaats en columnist voor Kek Mama. Ze woont in ’t Gooi, samen met haar vriend Oscar en hun kinderen Roef (8), Sierd (6) en Maia (4).

Het is half zeven ’s ochtends. Tussen mijn blote tenen voel ik het natte gras. Daar sta ik dan, buiten in de tuin. In pyjama, met een mandje vers geschilderde paaseieren en een jolige konijnenorendiadeem (handig woord voor galgje) in m’n haar. Ik moet snel zijn, voordat de kinderen wakker zijn. Pats, eerste ei al kapot laten vallen. Uiteraard eentje die door mijn dochter is geschilderd, dus ik weet nu al: dit wordt straks breed uitgemeten. Drama, tranen met tuiten. Ik besluit: ik leg de schuld gewoon in handen van die nare haas.

Eieren verven

Eigenlijk was het de dag ervoor al misgegaan. Ik had vijf eierverfmolens gekocht, voor ieder gezinslid één. Knus, dacht ik, lekker de hele middag met z’n allen eieren verven. Jammer dat vier van de vijf gezinsleden een spanningsboog van likmevestje hebben en het binnen vijf minuten al voor gezien hielden. Daar zat ik dan, in m’n eentje aan de keukentafel, met nog een volle pan eieren te gaan.

Maar de moed zit er weer in. En alle met bloed, zweet en tranen geschilderde kunstwerkjes zijn inmiddels verstopt. De voorpret ontaardt in een ruzie over wie precies hoeveel eieren mag vinden. Ik weet zeker dat ik er vijftien heb verstopt. Uiteindelijk gaan we er met veertien naar binnen. Over een week of drie ruiken we wel waar dat laatste exemplaar ook alweer lag.

Lees ook – De hort op: 13x leuke uitjes voor kinderen in de lente >

Pasen

Het pellen kan beginnen. En geloof mij, de garnalenpellers uit Urk zijn er niks bij. In een mum van tijd heeft iedereen zijn ei ontdaan van de schil. Daar zitten we dan. Met veertien veel te hard gekookte blauwe eieren. Met her en der nog wat goedkope verf op het eiwit. Het mondgevoel droger dan droog. God mag weten waarom we dit doen.

“Daar zitten we dan. Met veertien veel te hard gekookte blauwe eieren”

En toch geniet ik er enorm van. Ik weet nu al zeker dat ik dit jaar weer met koude voeten in die drassige tuin sta. Om gortdroge eieren te verstoppen, ons feestelijk maal. Fijne Pasen allemaal!

Meer lezen? Kijk op mamaplaats.nl.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.