Bijzonder uitje: één van deze leuke schaapskooien

12.07.2020 07:32
uitje schaapskooien Beeld: Shutterstock

Eens wat anders dan een dagje dierentuin of het zoveelste museum? Ga dan met je kind naar een schaapskooi. Wij hebben de leukste voor je op een rij gezet.

Een schaapskooi is soort stal waar heideschapen verblijven. Je vindt ze met name in de provincie Drenthe en Gelderland. ’s Ochtends worden de schapen door hun herder naar de heide gebracht en in de namiddag keren ze weer terug.

Dit zijn een aantal leuke schaapskooien op een rij:
 

Balloërveld – Drenthe

Iedere dag trekt de herder met maar liefst vierhonderd heideschapen – de grootste kudde van Drenthe – het veld op. Om ze niet te missen, check je hun locatie op het informatiepaneel bij de schaapskooi.

Vergeet daarna ook niet een bezoekje te brengen aan het atelier, waar je kunt zien hoe de wol van de schapen wordt gesponnen tot handschoenen, wanten en sokken.

Hier vind je meer info over de schaapskooi.

 

Havelte – Drenthe

Woon je in Drenthe en ben je bereid om vroeg uit de veren te gaan, dan zorg je dat je om 9.30 ’s ochtends bij de schaapskooi in Havelte staat. Rond dat tijdstip gaan de schapen namelijk de heide op en dat is een prachtig gezicht.

Liever wat later? Dan ga je eind van de middag, want rond 16.30 uur komen ze allemaal weer terug.

Meer info vind je hier.

 

Lees ook:
14x low budget (en soms zelfs gratis) uitjes met kinderen >

 

Hoog Buurlo – Veluwe

Bij deze schaapskooi waan je je terug in de tijd. De kudde overnacht hier namelijk al sinds de negende eeuw. Een bezoek kun je perfect combineren met een prachtige wandeling over de Veluwe.

Hier vind je meer info.

 

Exloo – Drenthe

Het leuke aan deze schaapskooi: hij staat middenin Exloo. De herder gaat dus dwars door het dorp met zijn 250 heideschapen. En dat iedere dag, tussen Pasen en de herfstvakantie.

Hier lees je waar je precies moet zijn.

 

Orvelte – Drenthe

Naast de heidegang van de schapen, kun je in dit monumentendorp ook ontdekken hoe er vroeger geleefd werd. Bezoek bijvoorbeeld een houtzagerij en ontdek hoe de klompen worden gemaakt.

Hier vind je meer info over de schaapskudde en dit kun je allemaal in Orvelte bekijken.

 

 

Nog meer verrassende uitjes?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >