Kimberley van Heiningen woont samen met Kevin, is (bonus)mama van Norah (5) en baby Jackie. Ze schrijft over het moederschap en alles wat daarbij komt kijken. Deze week over haar opeens sportieve wederhelft.
‘Ik heb me ingeschreven voor de Rotterdam Marathon’, zei mijn verkering. Dat stond schijnbaar altijd al op z’n bucket list en moest er dit jaar dan maar van komen. Die memo had ik compleet gemist in de bijna vier jaar dat we samen zijn, maar ik heb dan ook de neiging mentaal uit te checken zodra iemand het gesprek een sportieve richting in duwt.
Niets persoonlijks. Het maakt me niet uit wie je bent of hoe lief ik je vind (en ik vind de vader van mijn dochter best lief, geloof me); sportieve bezigheden zullen me altijd aan m’n ongetrainde reet roesten. Niet ideaal, kan ik je vertellen, als je man traint voor de marathon.
Lees verder onder de advertentie
‘Op karakter’
Want, ja, 42 kilometer en 195 meter loop je niet even ‘op karakter’. Daar moet je serieus voor trainen. Vaak, lang en net op de momenten dat ik gezellig samen een Netflixmarathon in gedachten had – ook zonder sportieve man een illusie natuurlijk, bingen met een baby, maar dat terzijde – of een uitgebreide zondagsbrunch. Maarja, zondag is rendag en om dan in mijn eentje aan de mimosa’s te lurken is ook zo wat.
Ik zit dus in een impasse. Natuurlijk vind ik het knap. Gaat ‘ie weer, door weer en wind, wéér een tyfus end. Steeds sneller, steeds verder. Ik doe het hem niet na. Maar het is ook ongezellig, zo’n man met een passie. Het valt me wat rauw op mijn dak na al die jaren: blijkt de leukste vader, grappigste man en mijn favoriete mede-Bourgondiër ineens sportief te zijn. Ik val niet eens op sportieve types, heb ik er ineens één naast me op de bank zitten. Als ‘ie niet aan het rennen is, tenminste.
Lees verder onder de advertentie
“Sportieve bezigheden zullen me altijd aan mijn ongetrainde reet roesten”
Project Marathon
Ondertussen is er een wereld voor me opengegaan. Eén van schema’s en sporthorloges, hardloopgelletjes en sokken van vijftig piek – die absoluut niet kwijt mogen raken. Daarmee is Project Marathon voor mij ook best een opgave, aangezien sokken wassen hier altijd een soort Russisch Roulette is. Ik stop ze in de trommel, of ze er weer uitkomen (en in welke toestand) is maar de vraag.
Mijn selectieve gehoor, dat dus opeens uitgaat bij sportieve bewoordingen, heeft het ook lastig nu de marathon een geliefd gespreksonderwerp is. Ken je de Wet van Godwin? Dat iedere discussie uiteindelijk uitkomt op Hitler? We beginnen hier met het plannen van een stedentrip, maar komen uit op het aantal minuten per kilometer.
Toch zie ik het positief in. Van mij mag het hardloopvirus zelfs nog wel even aanblijven. Tot vijf november bijvoorbeeld, wanneer de New York City Marathon gehouden wordt. Want een stedentripje naar de Big Apple? Dat stond toevallig altijd al op míjn bucket list.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.
Pak je tassen, roep de kinderen en spring in de auto: Europa-Park is de volgende bestemming! Dit onbekende pretpark is nog niet zo bekend bij Nederlanders, maar een absolute must-visit als je Disneyland en De Efteling al gezien hebt.