‘Schietspellen zijn verboden. En online chatten is uit den boze’

24.06.2022 06:28
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (9) en zoon Mats (7).

Het uitgebreide wapenarsenaal dat bij het politiebureau van Playmobil zat, ligt nog steeds in een zakje in de la. Mats heeft geen idee dat het erbij hoort. Alleen de handboeien kwamen door mijn ballotage. Elin mag op Roblox, maar schietspellen zijn verboden. En online chatten is uit den boze.

Nachtmerriemateriaal

Met dit soort huisregels probeer ik (online) geweld en gevaar zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Ik weet dat mijn invloed tot de voordeur reikt, want bij een vriendje leert Mats hoelang je moet slaan om een beest in Minecraft te ‘killen’ (really?) en op het schoolplein spelen ze Poppy Playtime na, een Roblox horrorspel waarin je achterna wordt gezeten door een ogenschijnlijk schattig pluche beest met de nog lievere naam Huggy Wuggy.

Dit figuur beschikt over een evil grijns waarmee het een gevaarlijke set tanden laat zien waar clown IT nog een puntje aan kan zuigen. Nachtmerriemateriaal waar ik ze liever voor behoed.

Lees ook: ‘Dit is waarom gamen heus niet alleen maar slecht is voor kinderen’ >

Schermtijd

Maar ik zie natuurlijk ook hoe handig ze zijn op die schermen. Elin maakt in een handomdraai Kahoot-quizzen, bewerkt foto’s en vindt bijna sneller informatie dan ik dat kan. Ik vind het knap. En eerlijk: schermtijd levert me-time op en is alleen daarom al winst.

“En eerlijk: schermtijd levert me-time op en is alleen daarom al winst”

Taak voor mij is hen te informeren over de minder leuke kanten. Vertellen dat het niet normaal is om online te schelden – net als in het echte leven – of gekke foto’s van elkaar te verspreiden. En die Huggy Wuggy? Die laten we op het schoolplein.

Dit editorial staat in Kek Mama 07-2022.

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.