‘Ik was niet bepaald een moeder van het type groen’

04.10.2022 17:11
Jannine Berkelaar

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (10) en zoon Mats (7).

We verslonden kilo’s billendoekjes (daar kun je de tafel in een krijspaleis ook goed mee schoonmaken), de wegwerpluiers waren niet aan te slepen en de droger draaide overuren vol rompers en hydrofielen. Als moeder van een baby en een peuter was ik er niet bepaald eentje van het type groen. Mijn adagium was: waarom moeilijk doen als het makkelijk – en gezellig – kan. Een moeder heeft het immers al druk genoeg!

Lees ook – Geld besparen tijdens het koken? Zo verbruik je minder energie >

Duurzaamheid

Hier kan ik mij overigens nog steeds prima in vinden. Maar gelukkig wordt het steeds eenvoudiger om je drukke leven op een gezellige manier wat duurzamer in te richten. Wel zo nodig als we nog iets van een vruchtbare planeet willen achterlaten voor ons kroost. Ik draag inmiddels echt mijn steentje bij aan een groenere toekomst. Toch bekruipt me meer dan eens het gevoel dat hetgeen ik doe een druppel op de gloeiende plaat is. En toen las ik: de schijn van goed zijn is beter dan niets doen. En daar geloof ik 100 procent in. Niets doen is echt passé!

“De schijn van goed zijn is beter dan niets doen”

Wat jij kunt doen? Begin in elk geval alvast aan Kek Mama nummer 10 vol duurzame adresjes, tips en inspirerende verhalen. Zo vertelt onder andere covermodel Sanne Vogel over haar vintage fashion vondsten en over haar kookkunsten met seizoensgroenten en hoe ze op die manier de grond gezond houdt. Als je deze lifestyle kunt combineren met een tweeling en je ziet er vervolgens nog zo ontspannen en gelukkig uit, ben je wat mij betreft een inspiratie.

Dit artikel staat in Kek Mama 10-2022.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.