‘Ik had het al helemaal bedacht: mijn kinderen zouden dít nooit doen’

29.04.2022 06:47
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (9) en zoon Mats (7).

Voor ik moeder werd had ik het helemaal bedacht. Met deze zin kan ik elke editorial van Kek Mama starten. Want zoals dat gaat in het moederschap loopt zo’n beetje alles anders dan gepland of bedacht. Dit keer het voorkomen van mijn kroost. Mijn kinderen zouden er namelijk altijd onberispelijk bij lopen. Geen schreeuwerige kleuren of prints die niet bij elkaar passen en al helemaal geen lichtgevende schoenen met pailletten.

 

Lees ook: ‘Mijn zoon draagt elke dag dezelfde kleding’ >

 

Fashion fails

Inmiddels heb ik, of eigenlijk mijn kinderen, mij aan al deze fashion fails schuldig gemaakt. Hoe ik ze in het begin nog kon sturen en de baas was over de kledingkast ben ik dat inmiddels al lang niet meer.

Als we gaan shoppen grijpt Mats standaard naar items waar zich een Minecraft-achtig tafereel op afspeelt. Verder mag het niet te strak zitten, spijkerbroeken zijn uit den boze. En Elin voelt zich het meest comfortabel in een spijkerbroek met simpel T-shirt of trui. Alles buiten haar ‘standaard’ laat ze links liggen, want: zit niet lekker.

Binnen haar standaard vielen toen ze vijf was uiteraard wel die afgrijselijke glitterschoenen met lichtjes in de zolen. Elke moeder kent ze ongetwijfeld. Jarenlang kon ik haar er voorbij loodsen en ontsprong ik de dans. Tot het onvermijdelijke moment dat ze met puppyogen en die vreselijke schoenen in de hand voor me stond. Ik ging overstag onder het mom van: een kind moet toch een eigen stijl ontwikkelen, nietwaar? Ach, het trotse gezicht waarmee ze uiteindelijk de winkel uitliep was het helemaal waard.

 

Dit editorial staat in Kek Mama 05-2022.

 

 

Meer lezen? Neem nu een abonnement op de #1 glossy voor moeders >