Winkelen met kinderen… Tja, er bestaan gezelligere uitjes. Ze raken al snel verveeld of worden moe, verdwijnen het liefst in, achter en onder rekken, en werken vaak allesbehalve mee als het op passen aankomt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat ze alles (!) willen hebben waar hun oog op valt – dikwijls niet de stijlvolste of goedkoopste items. Soms kom je er echter niet onderuit, bijvoorbeeld wanneer je kind nieuwe schoenen nodig heeft en er toch echt gepast moet worden.
Lees verder onder de advertentie
Wie schoenen gaat shoppen met z’n kind, doet er goed aan thuis vast de nodige voorbereidingen te treffen. Done? Dan helpen de volgende tips je het winkelen met je kind te overleven.
Maak een plan
Een dagje winkelen zoals je dat met een vriendin zou doen – zonder boodschappenlijstje op je dooie gemak van winkel naar winkel struinen en uitgebreid passen – is met kinderen geen doen. Helaas zijn ze vaak na winkel nummer één al klaar met shoppen, waarna het gemiep en gezeur steevast wordt ingezet. Door vooraf een planning te maken, kan zo’n energie slurpend scenario voorkomen worden.
Lees verder onder de advertentie
Doe alsof je naar de supermarkt gaat en maak van tevoren een lijstje met items die je wil scoren. Bedenk vervolgens vast in welke je winkels je denkt te kunnen slagen en maak daarna een logische route langs deze paar winkels. Vooraf online vast het assortiment bekijken, kan ervoor zorgen dat je nog sneller en gerichter de winkelstraat doorsjeest.
Voor wat hoort wat
Overvolle winkels en winkelstraten komen de gemoedstoestand van je kind vast ook niet ten goede, dus kies zo mogelijk een rustig moment om samen op pad te gaan. Ga bijvoorbeeld op je vrije doordeweekse dag of woensdag na schooltijd (nóóit ’s morgens), in plaats van een zaterdagmiddag, het moment dat ‘iedereen’ gaat. Een pauze tussen het winkelen door, bijvoorbeeld om wat lekkers te halen, kan verder nét genoeg energie geven om weer een winkel meer af te strepen.
Lees verder onder de advertentie
Ook kan de kunst van het omkopen worden ingezet. Oké, niet per se pedagogisch verantwoord, maar onder het mom ‘nood breekt wet’ kan het best. Soms. Stop bijvoorbeeld een zak met snoepjes in je zak en beloof een snoepje iedere keer als het grut zich netjes gedraagt in een winkel. Je komt ongetwijfeld en stuk verder dan zonder.
Bij binnenkomst in een winkel je kind laten uitzoeken wat hij of zij mooi vindt, is vragen om problemen. Roep daarom nooit meteen, ‘welke wil je’, maar kijk eerst zelf even rond. Kies er een aantal uit waarvan je de juiste maat vraagt en laat je kleine daarná pas passen en kiezen uit jouw selectie. Zo voorkom je dat-ie z’n zinnen zet op schoenen die jij absoluut niet wil kopen, óf een grote teleurstelling omdat iets niet op voorraad blijkt.
Lees verder onder de advertentie
Geen discussies
Kinderen zijn helaas iets minder selectief dan volwassenen en vinden vaak alles (waar jij spontaan jeuk van krijgt) prachtig, met aandoenlijke bedelsessies tot gevolg. ‘Mag ik deze hebben? Die vind ik zó mooi!’ Een simpele ‘nee’ kan in dat soort gevallen een drama-trigger zijn. Om dat te voorkomen, is het slim de discussie uit de weg te gaan en een afleidingsmanoeuvre in te zetten. Je kind op het idee brengen het voor z’n verjaardag, Sinterklaas of Kerst te vragen, kan helpen. Een ‘misschien de volgende keer’ of – als je kind al zakgeld krijgt – zeggen dat-ie er zelf voor kan sparen als-ie het écht graag wil hebben, werkt dikwijls ook prima.
Lees verder onder de advertentie
Adem in, adem uit
Als je je kind bijna letterlijk mee moet sleuren, er niet meer naar je geluisterd wordt en passessies ook nog eens uitdraaien op een teleurstelling, kun je nog wel eens uit je slof schieten. Maar onthoud: dat maakt de situatie vaak alleen maar ellendiger. Probeer zelf rustig te blijven, dan zijn je kinderen dat vaak ook. Vertel ze duidelijk wat het precieze plan is en hoe lang het ongeveer gaat duren, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. En omdat goed gedrag best beloond mag worden, wil de belofte van bijvoorbeeld een ijsje of spelen in de speeltuin na afloop soms ook wonderen doen.
Lees verder onder de advertentie
Virtueel rondje shoppen
Zie je winkelen met je kind enkel uitlopen op een drama, welke maatregelen je ook treft? Dan kun je je natuurlijk altijd nog op het online shoppen storten. Tegenwoordig is nagenoeg alles online te vinden – vaak zelfs goedkoper dan in een fysieke winkel – en wordt het meeste gratis thuisbezorgd én kun je simpel en kosteloos weer retourneren. Dus speur alle mogelijke schoenen op op je comp, bestel bij twijfel zelfs meerdere maten (veel sites hanteren een ‘betaal-alleen-wat-je-houdt-principe) en pas ze in alle rust thuis, op een moment dat je kind ervoor te porren is.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.