“Hoe lang tot ze zeggen: ‘Ja mam, laat me nu maar los…'”

26.08.2022 08:47

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (9) en zoon Mats (7).

Halverwege de vakantie overvalt het me al. De tijd gaat te snel. Nog maar vijf nachtjes tot we naar huis gaan.

Heimwee naar de babytijd

Ik probeer mezelf in te prenten niet zoveel met de tijd bezig te zijn en ten volste te genieten. Maar ik kan het niet altijd helpen. Dan ben ik me te bewust van het feit dat de tijd vliegt. Dat mijn dochter alweer tien wordt. Een tiener in huis, hallo! En dat mijn zoon allang geen kleuter meer is, laat staan een baby.

Een rondje foto’s scrollen wakkert het gevoel van heimwee naar de baby- en peutertijd nog meer aan. Ik verlang terug naar de momenten dat ik ze in mijn buik voelde trappelen. Het moment dat ik ze voor het eerst vasthad. Het baby gebrabbel en de eerste stapjes.

Lees ook – Angela Timisela: ‘Je kinderen loslaten is het moeilijkste wat er is’ >

Genieten

Het fijne aan mijn herinneringen van vervlogen tijden is dat alleen de mooie momenten zijn blijven hangen. Natuurlijk was er ook het gillende slaapgebrek, de veel te korte lontjes en de eindeloze spuitluiers, maar die maken nooit onderdeel uit van deze mijmer momentjes.

Als ik mezelf totaal verlies in herinneringen, stroomt mijn hart over van liefde voor mijn twee baby’s die inmiddels nog maar een kop kleiner zijn dan ik.

“Stop de tijd, pak dit moment en hou ze vast”

Ik pak ze nog eens extra stevig beet en fluister in hun kruin hoeveel ik van ze hou. Stop de tijd. Pak dit moment en hou ze vast. Gelukkig krijg ik nu nog een net zo stevige knuffel terug met de reactie: “Ik nog veel meer van jou, mam.” Hoe lang tot ze zeggen: “Ja mam, laat me nu maar los…”

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2022.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.