Moeder biecht op: ‘Ik vond de peutertijd echt verschrikkelijk’

08.06.2022 13:56
lijk te veel op eigen moeder

Waar de een het liefst eindeloos met een baby op haar lijf geplakt rondloopt, kan de ander niet wachten tot haar kinderen wat ouder zijn. Voor Vanessa Kroll Bennett kon de peutertijd niet snel genoeg voorbijgaan. ‘Ik kon niet wachten tot ze op bed lagen.’

“Ik was een waardeloze peutermoeder”, begint Vanessa haar blog. “Ik had er geen geduld voor als mijn kinderen hun eigen schoenen aantrokken en hun jas dichtritsten. Gehaast wilde ik verder met de volgende activiteit, terwijl ik me ergerde aan hun traagheid.”

Geïrriteerd en doodop

Urenlang blokkentorens bouwen, puzzels maken en zandtaartjes bakken? Het was aan Vanessa niet besteed. “Ik vond het geestdodend om met ze te spelen. En als ze voor de zoveelste keer drinken morsten, raakte ik geïrriteerd.” Vanessa keek ’s ochtends al uit naar het moment dat haar kinderen op bed lagen en zij kon Netflixen. “Het voelde alsof ik constant moest doen alsof ik enthousiast was over wat mijn kinderen deden, maar van binnen was ik ziedend, geïrriteerd en doodop.”

Lees ook: ‘Geniet van de babytijd, want je gaat het nog missen’

Wijze raad

Tijdens haar vierde zwangerschap besloot Vanessa de hulp van een therapeut in te schakelen. “Ik vroeg me af hoe ik in godsnaam de komende veertig jaar zou overleven. Het idee dat ik weer voor een wezentje moest zorgen, werd me even te veel. Ik schaamde me, omdat ik niet genoot van het ouderschap.” Haar therapeut gaf wijze raad: elke ouder is nu eenmaal beter of gelukkiger in een andere levensfase van hun kind. “Ze vertelde: ‘Je moet jezelf toestaan om niet élke seconde of élke fase van je kind leuk te hoeven vinden’. Er viel een last van mijn schouders.”

Liever tieners

En wat blijkt? Vanessa vond de peutertijd niet leuk, maar geniet des te meer van het ouderschap nu ze tieners heeft. Andere ouders, die zichzelf momenteel door de (eindeloze) dag heen slepen, geeft ze mee: “Je kind komt vanzelf in een andere fase terecht en dat geeft je als ouder de kans om je te ontwikkelen. En als je het even niet meer trekt? Morgen is weer een nieuwe dag.”

Bron: Scary Mommy

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.