Drs Leenarts’ Dermadossier: ‘Een op de vijf Nederlanders schaamt zich voor zijn voeten’

11.06.2024 13:00
Bron: Drs Leenarts

Geen gedoe met de eindeloze zoektocht naar de perfecte billenzalf voor je kroost? Geen uren in de badkamer voor een skinroutine (alsof je daar tijd voor hebt als moeder)? En zeker geen fortuin uitgeven aan een minipotje anti-rimpelcrème dat je nieuwsgierige peuter leeg graait? Het kan! Drs Leenarts is er voor moeders met kids en verklapt hoe in haar tweewekelijkse column voor Kek Mama.

“De zomer komt eraan, tijd om je kast om te toveren. Dag laarzen, hallo sandalen! Maar eh… durf je die te dragen?

Voetenschaamte

Een op de vijf Nederlanders schaamt zich voor zijn voeten. Ja, echt waar! Uit mijn onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders blijkt dat eelt een grote afknapper is. Vrouwen zijn hier trouwens een stuk kritischer over dan mannen. Een derde van ons verbergt liever zijn voeten. Zestien procent van de Nederlanders zegt zelfs dat ze geen slippers dragen vanwege hun voeten. En geloof het of niet, maar zes procent slaapt zelfs met sokken aan.

Opvallend genoeg zijn twintigers kritischer dan ouderen. Bijna een derde van de 18-29-jarigen schaamt zich voor zijn voeten, tegenover slechts tien procent van de 60-plussers. Misschien komt dat door de druk van sociale media en schoonheidsidealen.

Onaantrekkelijk

Voetkwaaltjes zoals kalknagels of eelt kunnen ons allemaal overkomen. Dat is meestal niet erg, maar voeten worden snel geassocieerd met slechte verzorging of hygiëne. Vooral eelt: meer dan de helft van de Nederlanders vindt het onaantrekkelijk bij anderen, en 38 procent vindt het zelfs onhygiënisch. Vrouwen zijn strenger voor zichzelf dan mannen. Zeventig procent van de vrouwen vindt eelt bij zichzelf onaantrekkelijk, terwijl dat onder mannen slechts 46 procent is.

Free the feet

Eelt is eigenlijk niet onhygiënisch, maar een natuurlijke bescherming van de huid. Voeten zijn kwetsbaarder zonder eelt, dus die slechte reputatie is nergens voor nodig. Als je je voeten toch wat extra liefde wilt geven, kijk dan eens naar mijn voetverzorgingslijn.”

Drs Who?

Ontmoet Marjolein Leenarts, dermatoloog en het creatieve brein achter Drs Leenarts: het huidverzorgingsmerk voor de allerkleinsten tot volwassenen. Van baby’s tot moeders. Het begon toen een van Marjoleins kinderen waterpokken kreeg. Met haar dermatologische kennis ontwikkelde ze een kalmerende lotion die meteen aansloeg. Binnen de kortste keren was het een hit bij haar vriendenkring. Inmiddels zijn de producten van Drs Leenarts geliefd door velen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.