Bizar: Dit is het schoonheidsideaal per werelddeel

12.04.2021 20:24
verliefd op de juf van kind verboden terrein Beeld: Getty Images

Schoonheid is lastig te definiëren, omdat elke beschrijving enorm subjectief lijkt. Opvallend is dat iedereen er een andere betekenis aan geeft, want niet iedereen valt persé op tall, dark and handsome!

Het meest duidelijke, wereldwijd geaccepteerde idee van aantrekkelijkheid is volgens wetenschappers een symmetrisch gezicht. Dit mag dan wel de ‘basis van schoonheid’ worden genoemd, elk deel in de wereld heeft verrassende eigen ideeën over wat schoonheid precies inhoudt. Benieuwd? Wij delen ze met je!

#1: Verenigde Staten

Het schoonheidsideaal is één van de meest onrealistische en onhaalbare van de wereld. In de VS is de ideale vrouw lang, dun, heeft ze grote borsten, lang haar, een strak figuurtje en dit alles in gezonde toestand. Dit alles leidt tot een gigantisch hoeveelheid vrouwen die aan plastische chirurgie hebben gedaan: in 2013 waren dit maar liefst 15,1 miljoen procedures. Dit getal is nog steeds stijgende, mede dankzij Instagramtrends als de ‘thigh gap’ en de maatschappelijke druk om een strak lichaam mét rondingen te hebben.

#2: Brazilië

Voor lange tijd waren in Brazilië vrouwen met een ‘gitaar’gevormd lichaam hét voorbeeld van het schoonheidsideaal. Grote borsten deden niet zoveel, zolang het onderste gedeelte van het lichaam maar goed en mooi gevormd was. Vrouwen werden niet aangemoedigd om dun te zijn, maar juist bredere heupen en dijen werden de hemel in geprezen. Helaas lijken de schoonheidsidealen van de VS ook langzaam vorm te krijgen in Brazilië.

#3: Zuid-Korea

Het schoonheidsideaal in Zuid-Korea is een vrouw die dun is, lange benen heeft, een v-vormig gezicht heeft met grote ogen en dubbele oogleden, een wipneus heeft én een bleke huid. Helaas zijn deze kenmerken juist meer typerend voor de Westerse vrouw, waardoor het aantal vrouwen dat plastische chirurgie heeft ondergaan wereldwijd het grootst is in Zuid-Korea. Bijna één op de vijf vrouwen tussen de 19 en 49 jaar is eens onder het mes gegaan, en dit getal stijgt ieder jaar.

#4: Frankrijk

In Frankrijk heeft het schoonheidsideaal meer te maken met stijl en ligt de nadruk meer op de natural beauty dan op het hebben van een bepaald figuur. De Fransen noemen dit ‘Jolie laide’ – de waarde van persoonlijkheid boven de fysieke toestand. Toch neigen Fransen vooral een voorkeur te hebben voor magere lichamen mét een dosis elegantie en zelfvertrouwen. Juist hierdoor is het aantal vrouwen met ondergewicht in Frankrijk enorm.

#5: India

In India is het traditionele schoonheidsideaal vooral gebaseerd op de vrouw met een smalle taille, brede heupen en grote borsten: de typische zandloper. Daarnaast moet ze ook nog grote ogen en lang zwart haar hebben. Whitening producten (producten die de huid bleker maken) zijn nog steeds enorm populair: de Westerse invloeden zijn duidelijk te herkennen in de Indiaase cultuur.

#6: Iran

Door de stricte regels rondom het bedekken van het lichaam, ligt in Iran de focus van het schoonheidsideaal met name op het gezicht. Ook in Iran is het ‘poppen achtige’ gezicht populair, wat vaak betekent: veel make-up én plastische chirurgie. In Iran is het aantal gevallen van neuscorrecties dan ook het hoogst – men streeft zoveel mogelijk naar een wipneus.

#7: Mauritanië (Noordwest Afrika)

In dit land is het schoonheidsideaal bijna tegenovergesteld aan de rest van de wereld. Waar andere landen geobsedeerd zijn door slanke lichamen mét rondingen, worden zwaardere vrouwen in dit deel van Afrika juist meer aantrekkelijk gevonden. Obesitas wordt in dit land gezien als een teken van welvaart. Het aankomen in gewicht is voor veel vrouwen een kans op een goed huwelijk. Wow.

#8: Birma (Zuidoost Azië)

De ideale vrouw in Birma heeft een lange nek, wat wordt gecreëerd door het dragen van ringen. Het proces begint al op jonge leeftijd door metalen ringen om de nek te plaatsen. Uiteindelijk zal na het jaarlijks toevoegen van ringen het sleutelbeen en de ribbenkast worden samengedrukt, wat de illusie geeft van een langere nek. Vrouwen worden beoordeeld op het aantal ringen dat zij om hun nek dragen: de ideale vrouw zou bijvoorbeeld 37 ringen moeten hebben. Bizar, right?